USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві

Очільник міністерства каже, що в суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом – "ярмом"
Арка дружби народів_1

Арка

Джерело: відкриті джерела

Колишня Арка дружби народів у Києві більше не є памʼяткою, відтак може бути демонтована. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики.

"Міністерство своїм наказом визнало таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України колишній об’єкт культурної спадщини – Монумент на ознаменування возз’єднання України з Росією. Цим рішенням монумент втратив статус пам’ятки історії і може бути демонтований", – зазначили у відомстві.

Арка, попри перейменування Київською міською радою в Арку Свободи українського народу, репрезентує винятково радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України. На цьому неодноразово наголошували експерти Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

"У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу", – зауважив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Дискусії навколо Арки

Буквально нещодавно у Київській міській державній адміністрації зазначали, що Арка Свободи українського народу є пам’яткою історії місцевого значення, які згідно із законом заборонено зносити, змінювати чи переносити. 

Тоді робоча група КМДА ухвалила рішення Арку зберегти й запропонувала Мінкульту зарахувати її до об’єктів монументального мистецтва. Київська міська рада також не ухвалювала рішень про демонтаж, мовляв, Арка поки що стоятиме.

Натомість обіцяли знести скульптурну композицію з козаками, що під Аркою. Це питання ще вивчають, оскільки треба робити проєкт демонтажу, щоб запобігти зсуву пагорбів Дніпра.

Додамо, скульптурна композиція заввишки 35 м, яка, за задумом авторів, символізувала єднання братніх народів Радянського Союзу, розміщена в Києві на території Хрещатого парку. У 1979 році вирішили побудувати на цьому місці монумент на честь "возз'єднання України з Росією" у вигляді металевої арки, під якою розташовано декілька скульптур.

Після початку війни на сході України у 2014 році неодноразово звучали пропозиції знести Арку, перебудувати її чи перейменувати. Вже в час великої війни 26 квітня 2022 року скульптурну частину монумента демонтували. Під час демонтажу бронзової скульптурної групи у фігури, що символізувала росіянина, відвалилася голова.

Читайте також:
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії