USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вчені припустили, чому діти переносять COVID-19 легше за дорослих

У дослідженні взяла участь 81 дитина, серед яких немовлята і діти раннього віку
хворі ковідом
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Науковці спробували розібратись, чому маленькі діти рідше страждають від тяжкого перебігу COVID-19, ніж дорослі. І встановили, що дитяча імунна відповідь відрізняється від тієї, яка зазвичай спостерігається у дорослих, опублікувавши відповідне дослідження в журналі Cell, повідомляє MedicalXpress.

За даними науковців, немовлята і маленькі діти, які заразились SARS-CoV-2, мали багато антитіл для боротьби з вірусом з самого початку хвороби та протягом тривалого часу. Також у дітей спостерігали високий рівень прозапальних білків у носі, але не в крові, як у дорослих.

"У дослідженні взяла участь 81 дитина, серед яких немовлята і діти раннього віку. Дослідницька група навчила матерів щотижня брати мазки з носа у своїх немовлят, починаючи з двотижневого віку. Команда також регулярно брала у немовлят кров на аналіз, починаючи з 6-тижневого віку, а також тоді, коли діти заразилися коронавірусом, і протягом наступних тижнів й місяців", – розповіли вчені.

Тож ці зразки дозволили науковцям вивчити імунні реакції дітей до, під час і після першого контакту з вірусом.

"54 дитини заразилися і мали легку форму хвороби, а 27 здорових дітей були "контрольною групою". На момент інфікування дітям було від одного місяця до чотирьох років. Щотижня брали мазки з носа 19 хворих і 19 здорових матерів, зразки крові 89 хворих і 13 здорових дорослих. І вивчили багато аспектів імунної відповіді немовлят і дорослих на вірус за допомогою системної імунології", – додали дослідники.

Яка реакція у дітей?

Виявилось, що реакція антитіл на SARS-CoV-2 у дітей молодшого віку відрізняється від реакції дорослих. Бо антитіла у дорослих виробляються поступово протягом декількох тижнів, а потім знижуються.

Натомість у дітей антитіла одразу вироблялися на високому рівні, і ці показники залишалися високими протягом усього 300-денного періоду спостереження.

Новини за темою: Вражає дихальні шляхи та впливає на кишково-шлунковий тракт: Вчені частіше говорять про новий вірус, схожий на COVID-19

"У крові дорослих з інфекцією SARS-CoV-2 були високі рівні прозапальних цитокінів (білкові молекули, що беруть участь у процесі запалення, – ред.), які пов'язані з важким перебігом COVID-19 і смертю. У крові немовлят і дітей цих білків не було. Однак у носі малюків виявили багато прозапальних цитокінів та противірусного цитокіну. Цитокіни могли знищити інфекцію SARS-CoV-2 безпосередньо в місці потрапляння вірусу в організм дітей, що потенційно пояснює легкий перебіг захворювання на COVID-19", – пояснили науковці.

Ситуація з COVID-19 в Україні

Нагадаємо, останні кілька тижнів Міністерство охорони здоров'я реєструє поступове зростання захворюваності на коронавірусну хворобу. В середньому у тиждень фіксується по 2–2,5 тис. випадків COVID-19. 

Раніше повідомлялося, що світом поширюється новий штам коронавірусу Pirola – вже близько сотні тисяч людей захворіли на новий COVID-штам. 

Також днями в Сумській області епідеміологи зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрону", який неофіційно називають "Еріс". Про це повідомив головний державний санітарний лікар області Володимир Збаражський. 

За його словами, "Еріс" швидко розвивається та обходить імунітет.

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець