USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Вражає дихальні шляхи та впливає на кишково-шлунковий тракт: Вчені частіше говорять про новий вірус, схожий на COVID-19

За оцінками експертів, принаймні останні пів століття вірус перебував серед людей непоміченим
кашель
Джерело: відкриті джерела

Торік взимку, доки коронавірус йшов на спад, маловідомий вірус, що викликає схожі симптоми, – інфекцію легенів, надривний кашель, нежить, та біль у горлі – лише набирав обертів. Йдеться про метапневмовірус людини (HMPV), пише CNN.

За даними систем нагляду за респіраторними вірусами Центру з контролю та профілактики захворювань США, навесні 2023 року зросла кількість випадків метапневмовірусу людини.

"Під час свого піка в середині минулорічного березня майже 11% протестованих лікарями зразків у відділеннях інтенсивної терапії США були позитивними на HMPV. Це приблизно на 36% вище середнього сезонного піка до початку пандемії коронавірусу COVID-19. Раніше говорили лише про 7% позитивних результатів на HMPV", – йдеться у повідомленні.

Лікарі виділяють такі ознаки нового вірусу:

  • кашель;
  • нежить;
  • інтоксикація (гарячка, ломота в тілі);
  • задишка;
  • фізикальні зміни у легенях;
  • дисфункція шлунково-кишкового тракту;
  • бронхіт чи пневмонія.

Коли виявили метапневмовірус людини?

Метапневмовірус людини виявили голландці у 2001 році. Отримавши 28 зразків від дітей у Нідерландах з респіраторними інфекціями незрозумілого походження, дослідники культивували зразки в різних типах клітин мавп, курей і собак.

Фахівці вивчали інфекцію, структурно пов’язану з родиною параміксовірусів (paramyxoviridae), які викликають у людей респіраторні захворювання, такі як кір, епідемічний паротит та RSV.

Вивчивши гени вірусу уважніше, вчені побачили його близького родича: пташиний метапневмовірус. Нове захворювання назвали метапневмовірусом людини. За словами науковців, еволюціонувавши, він перейшов від птахів до людей.

Коли дослідники перевірили зразки крові 72-х пацієнтів, що зберігалися з 1958 року, усі вони показали сліди впливу цього вірусу – тож принаймні останні пів століття він перебував серед людей непоміченим. Оскільки тестування на HMPV рідко проводять поза лікарнями, важко визначити справжній масштаб захворювання.

Дослідження 2020 року в журналі Lancet Global Health підрахувало, що по всьому світу серед дітей віком до п'яти років у 2018 році було понад 14 мільйонів інфікованих HMPV, понад 600 тис. госпіталізацій і понад 16 тис. смертей.

Новини за темою: Студент з Уханя: Ми, як й українці з Харкова чи Бахмута, не очікували, що наше місто стане настільки відомим

Чи є вакцина?

На відміну від COVID-19 та грипу, вакцини проти HMPV або противірусних препаратів для його лікування не існує.

Наразі фармацевтичні компанії працюють над вакцинами проти метапневмовірусу. Зокрема, Moderna – виробник вакцини проти COVID-19 щойно завершив раннє дослідження мРНК-вакцини проти HMPV.

Нагадаємо, нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19. За ці три роки по всьому світу коронавірусом були заражені більш ніж 680 млн людей. Летальними випадками визнані понад 6,8 млн. Досі на COVID-19 хворіють понад 20 мільйонів людей на планеті.

Після того як розпочалась вакцинація від коронавірусу, лікарі помітили зменшення захворюваності.

Новини за темою: Чи дієвою була вакцина від COVID-19: Роз’яснення лікарки-інфекціоністки
Читайте також:
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
"Ліки зі співчуття": Важкохворі українці отримають безкоштовний доступ до інноваційних препаратів, яких чекали два роки
Сенат США схвалив бюджет на 1,2 трлн доларів для запобігання Сенат США схвалив бюджет на 1,2 трлн доларів для запобігання "шатдауну"