USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Світом поширюється новий штам коронавірусу: У МОЗ розповіли про симптоми та чи виявили його в Україні

В Україні наразі не виявлено новий COVID-штам
коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Світом поширюється новий штам коронавірусу Pirola – вже близько сотні тисяч людей захворіли на новий COVID-штам. 

На щастя, в Україні наразі не виявлено новий штам коронавірусу, констатують у МОЗ. Однак не виключають поширення нового COVID-штаму і на Україну.

"Ми не виключаємо, що новий варіант коронавірусної інфекції з'явиться на території України. Враховуючи, що тисячі українців, які вимушено покинули свої домівки через війну, приїжджатимуть або повертатимуться додому з країн, де вже є новий штам", – зазначає головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Тож українцям вже зараз варто знати про новий штам, його симптоми та як вберегтися від COVID-штаму Pirola.

Що відомо?

Новий варіант коронавірусу (BA.2.86) вперше зафіксували в Ізраїлі.

Нині у світі зареєстровано близько 100 тисяч нових випадків захворювання, викликаних новим варіантом коронавірусної інфекції (зокрема, у Великій Британії, США, Південній Африці, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії та Австралії). 

Новий варіант COVID-19 під назвою "Пірола" має більше мутацій, ніж у будь-якому іншому варіанті від моменту появи знаменитого штаму "Омікрон" 2021 року, повідомляли в Європейському центрі профілактики та контролю захворювань.

Симптоми

Лікарі склали перелік головних симптомів нового коронавірусу:

  • нежить
  • головний біль
  • втома
  • чхання
  • біль у горлі
  • рідше – подразнення очей і висипи.

Як вберегтися?

Єдиним дієвим способом забезпечення імунітету проти коронавірусної хвороби, за словами головного санітарного лікаря, залишається вакцинація. Особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, вагітних та людей, старших за 60 років.

"Вона є безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера – це три щеплення", – додали в МОЗ.

Трішки про коронавірус

Нагадаємо, пандемія коронавірусу сколихнула світ на початку 2020 року. Вже навесні COVID-19 дістався й України. У більшості держав були запровадженні карантинні обмеження. Протягом трьох років у світі реєстрували різноманітні COVID-штами.

Зрештою, 5 травня цього року Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що більше не розцінює COVID-19 як особливу загрозу для світової охорони здоров'я та скасувала статус пандемії. Однак це не означає, що загроза поширення коронавірусу минула.

В Україні ж дія карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу завершилася 1 липня цього року.

Загалом за три роки пандемії експерти зареєстрували у світі майже 7 млн летальних випадків внаслідок зараження коронавірусом. 

Загалом у світі за час пандемії на коронавірус захворіли понад 687 млн осіб, водночас зафіксовано понад 660 млн випадків одужання від COVID-19. Перше місце за кількістю заражень посідають США із понад 106,7 млн, друге – Індія, де виявили майже 45 млн випадків інфікування COVID-19, а третє – Франція з близько 40 млн випадків захворювання.

Перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров раніше повідомляв, що від початку пандемії від COVID-19 померли понад 112 тис. українців.

Читайте також:
Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19 Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19
Новий штам коронавірусу Новий штам коронавірусу "Омікрон-Дженні": У січні в Україні захворіло дев'ятеро людей
Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19: В МОЗ розповіли, кому і як носити медичні маски та де можуть ввести карантин Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19: В МОЗ розповіли, кому і як носити медичні маски та де можуть ввести карантин
У КМДА розглядають повернення до маскового режиму У КМДА розглядають повернення до маскового режиму