USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні стартувала реалізація "антиолігархічного" закону на енергоринку

Порядок передбачає реєстрацію учасників як ринку електричної енергії, так і ринку природного газу
перевірка
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Нацкомісія з енергоринку та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила порядок реєстрації учасників оптового енергетичного ринку. Документ розробили на виконання "антиолігархічного" закону у межах впровадження положень регламенту REMIT, повідомили в пресслужбі регулятора.

Так, порядок передбачає реєстрацію учасників як ринку електричної енергії, так і ринку природного газу.

"Після завершення всіх регуляторних процедур це рішення фактично є початком безпосередньої реалізації закону про REMIT (№3141-IX. – ред.)", – пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Процедура реєстрації учасників гуртового енергетичного ринку розпочнеться з 15 жовтня. Нацкомісія з енергоринку та комунальних послуг розробила графік подачі реєстраційної форми для ліцензіатів за видами діяльності.

Регламент ЄС №1227/2011 про прозорість на гуртовому енергетичному ринку (REMIT) розширює повноваження НКРЕКП.

З 1 лютого 2024 року операції з гуртовими енергопродуктами можуть здійснювати винятково особи, які зареєструвалися як учасники гуртового енергетичного ринку.

Що відомо про REMIT?

Імплементація європейського регламенту REMIT у гуртовій торгівлі енергоносіями до 1 квітня 2024 року була однією з вимог Сполучених Штатів Америки для надання додаткових 100 млн доларів на енергетичні проєкти в Україні.

Регламент REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) – це набір європейських правил та практик, спрямований на запобігання зловживань на оптових енергетичних ринках та який передбачає відповідальність за маніпуляції їх учасників.

Головною метою REMIT є посилення контролю гуртових енергоринків з боку енергетичного регулятора.

Нацрегулятор отримує додаткові інструменти для моніторингу ринків, оперативного виявлення порушень, їх розслідування, встановлення недоброчесних учасників ринків та накладання на них штрафів.

Новини за темою: У Міненерго про відключення світла: Графіки готові, але блекаути не плануються

Раніше

У червні НКРЕКП ухвалила проєкт постанови про збільшення граничних цін на електрику для бізнесу, так звані прайс-кепи, на 35%. Про це йдеться в проєкті постанови Нацрегулятора.

Національна комісія схвалила підвищення максимальних тарифів на електроенергію для бізнеса з 4 тис. гривень до 5413,26 грн/МВт-год для годин максимального навантаження і з 2 тис. гривень до 2706,63 грн для годин мінімального навантаження на ринку на добу наперед (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР).

Новини за темою: НКРЕКП затвердила двоетапне підвищення тарифів на розподіл електроенергії
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот