USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

НКРЕКП планує підвищити максимальні тарифи на електроенергію для бізнесу на 35%

Нові тарифи мають набути чинності 30 червня
електроенергія

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила проєкт постанови про збільшення граничних цін на електрику для бізнесу, так звані прайс-кепи, на 35%. Про це йдеться в проєкті постанови НКРЕКП.

Повідомляється, що постанова може набрати чинності з 30 червня 2023 року, остаточно рішення буде прийнято після опрацювання зауважень і пропозицій.

Нацкомісія схвалила підвищення максимальних тарифів на електроенергію для бізнеса з 4 тис. гривень до 5413,26 грн/МВт-год для годин максимального навантаження і з 2 тис. гривень до 2706,63 грн для годин мінімального навантаження на ринку на добу наперед (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР).

Новини за темою: НКРЕКП затвердила двоетапне підвищення тарифів на розподіл електроенергії

Мінімальний прайс-кеп (цінове обмеження) на РДН і ВДР – 10,00 грн/МВт-год відповідно до проєкту постанови.

Регулятор пропонує встановити верхню межу на балансуючому ринку на рівні 125% від РДН, тобто 6 766,58 грн/МВт-год. Нижня межа – 0,01 грн/МВт-год.

Зазначається, що бізнес виступив проти збільшення прайс-кепів. 

Новини за темою: Очікуємо, що тарифи на електроенергію для населення до кінця року не підвищаться, – Галущенко

Обмеження цін на електрику для бізнесу діють з 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацювала модель гуртового ринку електроенергії. 

Зараз максимальна гранична ціна, або верхній прайс-кеп, – 4 тис. грн за МВт-год.

Скасування дії прайс-кепів

За даними комісії, НКРЕКП 31 травня скасувала дію прайс-кепів на ринку електроенергії з 30 червня 2023 року.

Ухвалена регулятором відповідна постанова передбачає зупинення відповідних положень ухваленої після початку повномасштабного вторгнення постанови №332 від 25 лютого 2022 року щодо визначення граничних цін на ринку електроенергії, зокрема максимального прайс-кепа у 2 тис. грн/МВт-год для годин мінімального навантаження та 4 тис. грн/МВт-год для годин максимального навантаження.

Водночас в обґрунтуванні до проєкту постанови зазначається, що опрацьовується питання встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед" (РДН), внутрішньодобовому ринку (ВДР) та балансувальному ринку (БР) відповідно до Методики визначення значного коливання цін та встановлення граничних цін на цих ринках, затвердженої постановою НКРЕКП від 27.09.2022 №1221.

Читайте також:
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко
Паперові рахунки за світло зберігати не треба: В YASNO розвіяли міф Паперові рахунки за світло зберігати не треба: В YASNO розвіяли міф
В Міненерго вивчають можливість коригування тарифу на світло для побутових споживачів В Міненерго вивчають можливість коригування тарифу на світло для побутових споживачів