USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні планують створити Військову поліцію. Які будуть завдання правоохоронців

Метою новоствореного органу є підтримання військової дисципліни серед військовослужбовців
Поліція

Нацполіція

Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть створити Військову поліцію, яка, зокрема, займеться припиненням воєнних злочинів та підтриманням дисципліни серед військових. Про це поінформували в пресслужбі Міністерства оборони України.

Так, на базі комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності функціонує робоча група, завданнями якої є створення оптимальної моделі майбутньої військової юстиції, частиною якої і стане Військова поліція.

"Військова поліція має бути військовим формуванням з правоохоронними функціями та входитиме до системи Міноборони України. Орган утворять на основі Військової служби правопорядку в Збройних силах України. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування воєнних злочинів (в зонах бойових дій, – ред.)", – йдеться у повідомленні.

У відомстві кажуть, що метою новоствореного органу є підтримання військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ, Міноборони, ДССТ.

Основні завдання:

  • правоохоронна діяльність з попередження, виявлення, припинення воєнних злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу України та військових статутів;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • спеціальна превенція у ЗСУ, ДССТ;
  • забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ, ДССТ;
  • захист прав військовослужбовців;
  • захист державного майна;
  • виконання покарань.

Також передбачається досягнення сумісності Військової поліції з відповідними структурами держав – членів НАТО.

Новини за темою: Резніков анонсував кардинальні зміни у армії після закінчення війни. Розповідаємо, що саме зміниться

Нині законопроєкт проходить процедуру погодження.

Раніше

Наприкінці червня в Україні створили комісію з перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів) в усіх регіонах України. Тепер військкомів перевірять на доброчесність та ефективність виконання службових обов’язків. Про це повідомив перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк.

Відзначимо, воєнкомів із центрів комплектацій почнуть відправляти на фронт, а на їхні місця будуть ставити воїнів, які отримали поранення. Відповідне доручення головнокомандувачу ЗСУ поставив президент України Володимир Зеленський.

Новини за темою: ДБР розслідує 112 кримінальних проваджень щодо зловживань воєнкомів

Поліція і Нацгвардія отримали право збивати БПЛА

31 липня глава держави також підписав закон про надання Національній поліції та Національній гвардії права збивати БПЛА, якщо ті порушили повітряний простір України. Відповідний закон за підписом українського лідера повернули до парламенту.

Про що йдеться у законі

Цей закон врегульовує питання застосування БПЛА у правоохоронній діяльності та протидії їхньому незаконному використанню.

Зокрема, дрони заборонено підіймати над будівлями поліції, СБУ, об'єктами Держприкордонслужби як під час воєнного стану, так і після його завершення.

Читайте також:
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу
Малюська пояснив, чому в Україні досі немає військової юстиції Малюська пояснив, чому в Україні досі немає військової юстиції
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька