USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Скандального одеського військкома звільнили з посади

Відбувається процедура передачі посади
Військовий комісар Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Євген Борисов
Військовий комісар Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Євген Борисов
Джерело: АрміяInform

Комісара Одеської області Євгена Борисова звільнили. Наразі його роботу виконує штатний заступник. Про це "24 каналу" сказала керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

"Рішення Ставки Верховного Головнокомандувача, прийняте 23 червня, реалізували: полковник Борисов звільнений з посади начальника обласного територіального центру комплектування Одеської області. Відбувається процедура передачі посади та подальшої планової реалізації офіцера, яка займає певний час", – заявила вона.

За словами Гуменюк, оперативне командування надає усю необхідну інформацію, запитану офіційно, та не втручається у роботу правоохоронних органів. Слідчі працюють та формують доказову базу.

Відповідне доручення президент Володимир Зеленський дав головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному 23 червня. Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами глави держави, на ставці він також доручив створити комісію під керівництвом першого заступника міністра оборони генерала Олександра Павлюка разом із правоохоронним блоком та НАЗК для перевірки всіх військкомів в усіх регіонах України, "щоб вони не ганьбили нашу державу і пам’ять героїв, які гинуть на фронті".

Що відомо про "одеського воєнкома"? 

Першим про нерухомість Борисова заявив екснардеп Ігор Мосійчук в ефірі Radio NV. Він сказав, що передав Національному антикорупційному бюро докази щодо елітної нерухомості в Іспанії, придбаної під час дії воєнного стану в Україні головним одеським воєнкомом Євгеном Борисовим.

За його даними, про Брисова вдалося зібрати інформацію щодо п’яти епізодів, які свідчать про його недоброчесність. Перший з них — завезення як гуманітарної допомоги та використання ним дорогого автомобіля. Другий — проживання протягом майже року"його родини спочатку в орендованому майні за п’ять тисяч євро в місяць, що не відповідає статкам родини". 

Третій — придбання матір'ю Борисова"елітного будинку в Марбельї вартістю 3,95 мільйона" євро, у права власності яким вона, за словами Мосійчука, вступала у присутності сина. Четвертий — відпочинок Євгена Борисова у Марбельї під час дії воєнного стану з 22 грудня 2022 по 18 січня 2023 року. П’ятий — придбання дружиною Борисова у січні 2023 року офісу "в одному з найкрутіших офісних центрів в Марбельї".

Згодом "УП" дістала витяги з іспанського реєстру. Вони підтверджують те, шо Борисов, якого нещодавно викрили на відмазуванні від мобілізації, під час повномасштабної війни придбав на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на пів мільйона доларів. 

Так, у родини Борисова з'явилась вілла в Іспанії за понад 3 мільйони євро. А біля іспанського маєтка одеського воєнкома журналісти помітили електричний мерседес В класу 2022 року. Вартість такої автівки стартує від 100 тисяч доларів. Зареєстроване авто, як і вілла, на матір Борисова.

"За кілька кілометрів від котеджного містечка Сіера Бланка розташовується центральний проспект Марбельї з найдорожчими ресторанами, магазинами та п'ятизірковими готелями. Саме там розташовується офісне приміщення, яке родина військового комісара придбала на початку 2023 року", – додає видання.

Борисов, який працює воєнкомом з 1996 року, у телефонній розмові з "УП" спочатку запевняв, що його родина нічим в Іспанії не володіє, а після слів про витяги із місцевого реєстру заявив, що "не в курсі, чи придбали його рідні нерухомість на іспанському узбережжі". 

Крім того, в одеського воєнкома вже у цьому році з'явився ще один новий позашляховик Toyota Land Cruiser 2023-го року. Зареєстроване авто на тещу Борисова.

"Авто вартістю близько 100 тисяч доларів – це вже третє авто яке з'явилось у власності родини одеського військового комісара за час великої війни. Загальна вартість такого автопарку становить близько пів мільйона доларів", – відзначають в "УП".

Але і на новий Land Cruiser воєнком знайшов виправдання. Каже, що це теща просто продала стару автівку і купила собі Land Cruiser.

За ґрати на 12 років за відмазування від мобілізації

До того ж начальник Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) може отримати покарання до 12 років позбавлення волі за те, що відмазував від мобілізації громадян.

В ДБР встановили, що за винагороду посадовець давав вказівку підлеглим не призивати військовозобов'язаних.

"Працівники ДБР відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання посадовцем службовим становищем в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі", – зазначили в ДБР.

Нині начальник військкомату відсторонений від виконання своїх службових повноважень. Досудове розслідування триває, встановлюють повне коло причетних до оборудки осіб.

Крім того, ДБР перевіряє інформацію у ЗМІ щодо невідповідних заробітку статків родини воєнкома.

Відзначимо, тепер в Україні воєнкомів із центрів комплектацій почнуть відправляти на фронт, а на їхні місця будуть ставити воїнів, які отримали поранення. Відповідне доручення головнокомандувачу ЗСУ поставив президент Зеленський.

Читайте також:
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Батьків, у яких є борги за несплату аліментів, позбавили права на відстрочку від мобілізації Батьків, у яких є борги за несплату аліментів, позбавили права на відстрочку від мобілізації
ФСБ завербувала двох іноземців: Готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині ФСБ завербувала двох іноземців: Готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині