USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні можуть посилити мобілізацію: Чи підпадають студенти під призов

Аби мобілізувати цю категорію військовозобов'язаних, потрібно вносити велику кількість змін до законодавства про військову службу
студенти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Мобілізацію в Україні можуть посилити і цього разу в це коло, ймовірно, підпадуть студенти. Про це пише "Фокус" з посиланням на експертів.

Так, за словами юристів, аби мобілізувати цю категорію військовозобов'язаних, потрібно вносити велику кількість змін до законодавства про військову службу. Поки що мобілізація людей молодше 25 років поза законом.

Крім того, загалом право людини на здобуття освіти гарантує Конституція. Однак законодавці цілком можуть внести зміни і виключити право на відстрочку для тих студентів, хто здобуває другу або третю освіту після 30 років і вступав до навчальних закладів у 2022 році після введення воєнного стану.

"Перші категорії, хто потенційно могли б потрапити під законодавчі зміни, це студенти 40-45 років, які у 2022 році вирішили здобути другу або третю освіту", - зазначив юрист.

До того ж мобілізацію, крім аспірантів і деяких студентів, можуть потрапити військовозобов'язані, які доглядають за родичами з інвалідністю.

За словами фахівця, у його колеги в практиці був випадок, коли чоловікові не дали відстрочку, хоча він був єдиним, хто фактично доглядав за своїм батьком із другою групою інвалідності. У військкоматі наполягли на тому, що в сім'ї є доросла донька, яка за законом має доглядати за родичем. Хоча жінка живе в Росії і не збирається приїжджати в Україну, щоб доглядати за родичем.

"Працездатна людина, згідно із законом, зобов'язана утримувати своїх батьків. І у військкоматі кажуть: "нехай сестра повертається, а її брат, який за фактом утримує батька з інвалідністю, йде на фронт". Інший випадок — у людини інвалідність, її чоловік або дружина за станом здоров'я не може її утримувати, але документів, які це підтверджують, немає. У них є дорослий син, який доглядає за родичем з інвалідністю. Але йому не дають відстрочку, тому що за документами в сім'ї є інша працездатна людина", - пояснив юрист.

Рішення ВЛК

Напередодні Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження електронного документообігу під час і після проходження військово-лікарської комісії. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Telegram.

В електронній формі будуть:

  • іменні списки військових, які перебувають на лікуванні в лікарнях;
  • постанови військово-лікарської комісії у вигляді свідоцтва про хворобу або довідки ВЛК;
  • довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • виписки з медичної карти амбулаторного та стаціонарного хворого;
  • рапорти військових про надання їм відпустки для лікування або звільнення з військової служби за станом здоровʼя.
  • витяги з наказів військової частини.
Новини за темою: У Києві викрили голову ВЛК: Підробляв довідки для виїзду за кордон
Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки