USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В СБУ взялися за розслідування незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info

За даним фактом вже відкрили кримінальне провадження
сбу
Джерело: СБУ

В СБУ взялися за розслідування обставин незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. Про це йдеться на офіційному сайті Служби безпеки України.

У відомстві повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

"На переконання СБУ, прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України як демократичної держави. Подібним фактам стеження слід дати правову оцінку, незалежно від того були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин", – зазначається у повідомленні.

У спецслужбі додали, що оцінку цьому можуть дати виключно правоохоронні органи відповідно до своєї підслідності.

Деталі справи

Нагадаємо, що напередодні в мережу "злили" відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення до аудиторії з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

16 січня на ресурсі "Народна правда" з'явилося відео із супроводжувальною анотацією "зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули "фєну", закинулись MDMА, курнули трави і погнали робити розслідування".

Воно містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному "корпоративі" у заміському комплексі біля Києва.

Цього ж дня керівник проєкту Денис Бігус вийшов із заявою, де "розставив крапки над "і"". Він уточнив, що співробітники, про яких ідеться у викривальному ролику, є не журналістами, а операторами, і на цей момент усі вони вже звільнені.

"Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами", – наголошує журналіст-розслідувач.

За словами Бігуса, на жаль, частина команди порушила принципи і цінності проєкту Bihus.Info, тож наслідком будуть жорсткі кадрові зміни і проєкт уже шукає нових операторів.

Згодом керівник Bihus.Info зробив нову заяву щодо скандалу з наркотиками.

Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info нібито стежили близько року, ймовірно, шукаючи способи дискредитувати редакцію.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів