USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Вживали вони, а відповідаю я". З'явилося відео, як працівники Bihus.Info вживають наркотики, тепер Бігус шукає нових операторів

У мережу "злили" відео, на якому працівники команди розслідувачів Bihus.Info нібито вживали наркотики
Денис Бігус

Керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус

Джерело: відкриті джерела

В мережу "злили" відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення до аудиторії з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

16 січня на ресурсі "Народна правда" з'явилося відео із супроводжувальною анотацією "зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули "фєну", закинулись MDMА, курнули трави і погнали робити розслідування".

Воно містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному "корпоративі" у заміському комплексі біля Києва.

Цього ж дня керівник проєкту Денис Бігус вийшов із заявою, де "розставив крапки над "і"". Він уточнив, що співробітники, про яких ідеться у викривальному ролику, є не журналістами, а операторами, і на цей момент усі вони вже звільнені.

"Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами", – наголошує журналіст-розслідувач.

За словами Бігуса, на жаль, частина команди порушила принципи і цінності проєкту Bihus.Info, тож наслідком будуть жорсткі кадрові зміни і проєкт уже шукає нових операторів.

"Зазначимо також, що у заголовку відео, яке поширюється, крім неприємної правди є і маніпуляція. Йдеться про буцімто вживання саме журналістами. Це неправда і з самого відео це видно. Сьогодні усі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. Про результати ми повідомимо глядачів у нашому Телеграм-каналі. Приносимо щирі вибачення аудиторії", – пояснив Денис Бігус.

Співробітників Bihus.Info прослуховували щонайменше кілька місяців

Співробітників Bihus.Info прослуховували, а також стежили за ними щонайменше декілька місяців. Хто саме може стояти за цим, команда проєкту зараз зʼясовує. Про це в коментарі hromadske сказав редактор Bihus.Info Максим Опанасенко.

"Ми бачимо і розуміємо, що прослуховування і стеження велося занадто довго – щонайменше декілька місяців. Станом на зараз ми не маємо доказів і не можемо сказати, що за цим стоїть, умовно кажучи, підпорядкована Офісу президента чи ще комусь людина", – зазначив він.

Редактор проєкту зауважив, що співробітники Bihus.Info довго займаються специфічною роботою, повʼязаною з великою кількістю посадовців і правоохоронців. І серед останніх розслідувань проєкту, як наголосив Опанасенко, були зокрема й гучні матеріали про правоохоронців.

"Ми не можемо виключати, що це в тому числі спроба тиску через подібне переслідування", – резюмував редактор проєкту журналістських розслідувань.

У Bihus.Info розглядають можливість звернення до правоохоронців із заявою про стеження за співробітниками проєкту, а також самостійно працюють над зʼясуванням того, "хто за цим стоїть".

Нагадаємо, станом на 1 грудня 2023 року Державна прикордонна служба України при спробі незаконного переміщення через державний кордон виявила 136,28 кг наркотичних засобів та 23,44 кг психотропних речовин. 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України нейтралізувала понад 60 організованих угруповань, які, зокрема, займалися контрабандою важких наркотиків до Євросоюзу через Україну. У зловмисників вилучили оптові партії товару майже на 2 млрд гривень.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані