USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Ірані школярка впала в кому після нападу "поліції моралі" в метро

Стан здоров'я дівчини й досі не покращився
побита дівчина
Постраждала школярка
Джерело: Hengaw

В Ірані "поліція моралі" побила 16-річну дівчину в Тегеранському метро. Після нападу Арміта Гараванд перебуває в комі, пише курдська правозахисна організація Hengaw.

Правозахисники вважають, що дівчину-підлітка побили через суворі закони щодо хіджабу у країні. Арміта отримала тяжкі травми 1 жовтня 2023 року, коли їхала в метро з подругами. Дівчину доставили до лікарні "Фаджр" у тяжкому стані.

"На відео, яке поширилось у мережі, не видно, що відбувалося всередині вагона, але камери зафіксували, як непритомну дівчину намагаються втримати її друзі. На записі неможливо роздивитись, який тип головного убору був у Арміти", – пишуть тамтешні медіа.

Водночас державні ЗМІ та керівництво Тегеранського метрополітену заявляють, що Арміта Гараванд знепритомніла через низький тиск та вдарилась об вагон потяга.

Після того, як інцидент з Армітою набув широкого розголосу, державні ЗМІ почали заперечувати фізичний напад на дівчину. Урядовці кажуть, що фізичної сутички не було та посилаються на обрізану версію відео.

Новини за темою: Україна запровадила санкції проти Ірану на 50 років

Разом з тим афілійовані з урядом іранські ЗМІ опублікували інтерв'ю з батьками дівчини, у якому вони заперечують можливість нападу.

"Ми перевірили всі відеозаписи і переконались, що цей інцидент був нещасним випадком. Просимо людей молитися за одужання нашої дитини", – сказав батько Арміти.

Зараз дівчину та всі приміщення лікарні "Фаджр" охороняють силовики, тож відвідування потерпілої майже неможливе. Журналістку, яка ходила у медичний центр, затримали, але за кілька годин відпустили.

Що кажуть правозахисники?

Правозахисники впевнені, що органи безпеки встановили жорсткий контроль над сім'єю потерпілої, щоб приховати правду.

"За достовірною інформацією Hengaw, агенти державної безпеки вилучили мобільні телефони всіх членів сім'ї Гараванд за підозрою в пересиланні будь-яких записаних зображень після публікації фотографій Арміти у спеціальному відділенні тегеранської лікарні "Фаджр", – йдеться у звіті організації.

Джерело організації повідомляє, що стан здоров'я потерпілої не покращився і вона досі перебуває в комі. Hengaw просить обстеження 16-річної школярки незалежною медичною групою з представників "Лікарів без кордонів" та офісу Міжнародного комітету Червоного Хреста в Тегерані за присутності представника Комітету ООН.

Подібні випадки раніше

Торік "поліція моралі" затримала 22-річну Махсу Аміні через розв'язаний хіджаб, а потім побиту дівчину госпіталізували з численними травмами голови.

Силовики заперечували звинувачення у насиллі, заявляючи, що у дівчини стався серцевий напад. Після трагедії країну сколихнули протести проти диктатури, у яких брали участь навіть школярки.

Іранці вимагали скасування жорстоких законів та радикального дрескоду щодо жінок. Багатьом учасникам протестів винесли смертні вироки.

Новини за темою: "Якщо старійшини дозволять джихад – ми завоюємо країну". Таліби розпочали збройний конфлікт з Іраном
Теги: Іран
Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану