USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

"Якщо старійшини дозволять джихад – ми завоюємо країну". Таліби розпочали збройний конфлікт з Іраном

Протистояння розпочалося через воду
Таліби конфлікт з Іраном 28.05.2023_1
Таліби погрожують захопити Іран
Джерело: Reuters

Представники організації "Талібан" атакували прикордонний пост Ірану на кордоні з Афганістаном. Про це повідомляє АР.

Конфлікт через воду

За даними видання, конфлікт різко загострився через суперечку щодо прав на воду. Президент Ірану Ібрагім Райсі у травні звинуватив талібів у порушенні договору 1973 року. За його словами, таліби встановили додаткові греблі на річці Гільменд, через що у посушливі східні райони Ірану вода перестала потрапляти.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, посуха була проблемою Ірану протягом приблизно 30 років, але за останнє десятиліття вона погіршилася. За даними метеорологічної організації Ірану, сильна посуха зараз є на 97% території країни.

Таліби ці звинувачення заперечили.

Після цього МЗС Ірану випустило заяву, у якій говориться, що влада країни не визнає талібів офіційною владою Афганістану.

"Ми не визнаємо нинішніх правителів Афганістану і наполягаємо на необхідності створення інклюзивного уряду в Афганістані", – йдеться у заяві.

Напад на прикордонний пункт

Після таких заяв Ірану таліби напали на пункт пропуску "Мілак" на кордоні з Афганістаном, який є головним торговельним шляхом обох країн, вбивши кількох військових.

При цьому очевидці, за інформацією АР, говорили про те, що під час нападу обидві сторони використовували міномети та важке озброєння. А таліби у своєму розпорядженні мали також бронетехніку і автомати, які, скоріше за все, залишилися в Афганістані після виходу військ НАТО.

Пізніше лідер талібів Абдулхамід Хорасані випустив відеозвернення у якому заявив, що якщо старійшини дозволять джихад – бойовики захоплять увесь Іран.

"Не перевіряйте нашу силу, ви знаходитесь за лаштунками із західниками, а ми справжні мусульмани, якщо нам дозволять старійшини Ісламських Еміратів, ми завоюємо Тегеран", – наголосив Хорасані.

Читайте також: 13 Гуантанамо в сирійській пустелі: Як ІДІЛ намагається відродитися під носом у США.

Читайте також:
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?