USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела

Наразі невідомо, скільки систем ППО Тегеран отримав від Москви та скільки з них уже працюють на місцях
Атака Ірану на Ізраїль

Атака Ірану на Ізраїль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Росія розглядає можливість передати Ірану сучасні винищувачі та технології ППО у зв'язку зі зростаючим оборонним співробітництвом між державами. Завдяки цьому Тегеран зможе легше відбити можливі ізраїльські чи американські авіаудари, повідомляє The Washington Post, посилаючись на джерела.

Видання пише, що минулого року в березні російський виробник зброї "Старт" запросив іранську делегацію на екскурсію на оборонний завод. А там, зокрема, виробляють російські системи ППО для збивання літаків.

"Підприємство перебуває під санкціями США за підтримку війни РФ проти України. Завод виробляє мобільні пускові установки та інші компоненти для зенітних батарей, у тому числі російські С-400. У витоку документів, які отримало видання, мовиться, що цей тур – демонстрація науково-технічного потенціалу й виробничих можливостей, які російська сторона може запропонувати Ірану", – йдеться у публікації.

Чи купив Тегеран російську зброю після цього візиту – невідомо. Проте це символізує посилення партнерства між державами й те, що Росія може стати важливим фактором у війні Ірану проти Ізраїлю, вважають журналісти.

І додають, що Тегеран відкрив нову сторінку дипломатичних відносин між країнами, погодившись передати РФ тисячі безпілотників і ракет для війни проти України. Невідомо, скільки систем ППО Іран отримав від Росії та скільки з них уже працюють на місцях.

Співпраця Ірану й РФ

"Угоди щодо зброї є частиною ширшої співпраці між РФ та Іраном. Документ включає спільне виробництво ударних безпілотників у Росії, обмін технологіями та оцінку розробленої зброї одразу на полі бою. Співпраця приносить значні переваги для обох держав, підвищуючи статус Ірану з молодшого союзника до стратегічного партнера РФ", – зазначає видання.

Водночас журналісти, посилаючись на представників розвідки, зауважують, що Росія таємно працює над передачею Ірану винищувачів Су-35 – одного з найпотужніших російських винищувачів-бомбардувальників. Це може значно модернізувати та посилити іранські військово-повітряні сили, оскільки зараз вони здебільшого складаються з відремонтованих американських і радянських літаків.

Москва також пообіцяла технічно допомогти з розробкою іранських супутників-шпигунів і сприяти будівництву ракет, щоб відправити якомога більше таких супутників у космос. Публічних доказів того, що РФ вже поставила винищувачі Су-35 Ірану, немає. За словами представника розвідки США та Близького Сходу, який детально знає угоду, Тегерану складно оплатити літаки, тож поставки затримуються.

Також Іран давно хотів придбати в Росії зенітно-ракетні установки для захисту своїх ядерних і військових обʼєктів від потенційного удару США чи Ізраїлю. У 2007 році Тегеран уклав угоду про придбання систем С-300, але Москва затримала їх поставку під тиском США і європейських держав. Відтоді Іран намагався придбати у російської сторони більш потужну систему С-400, хоча публічно невідомо, чи зважилася Москва передати їх.

"Росія також отримує користь від співпраці з Іраном. На додаток до тисяч безпілотників, закуплених в Ірані, наприкінці минулого року Москва погодилася купити додаткові товари військового призначення на суму близько двох мільярдів доларів, зокрема системи радіоелектронної боротьби, які були пріоритетом для російської армії в Україні", – підсумовує видання.

Новини за темою: США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі

Іран атакував Ізраїль

У ніч на 14 квітня Іран випустив у бік Ізраїлю 185 безпілотників, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-земля".

Ізраїльські ЗМІ стверджували, що країні вдалося перехопити 99% запущених іранських ракет та дронів. У ЦАХАЛ заявляли про незначну шкоду однієї ізраїльської військової бази. Західні країни засудили іранську атаку, генсек ООН стверджував, що світ не може дозволити собі ще одну війну і закликав до деескалації.

А президент Ізраїлю Ісаак Герцог сказав, що повітряна атака з боку Ірану, яка сталася в ніч на 14 квітня, – це "оголошення війни".

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення