USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Україна зазнала майже 14 мільярдів доларів збитків через підрив росіянами Каховської ГЕС, – звіт уряду та ООН

Первісна оцінка загальних потреб у відновленні становить 5,04 млрд доларів і очікується, що ця цифра зростатиме в міру детальніших оцінок
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

Підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення РФ. Про це свідчать дані комплексного звіту українського уряду та ООН, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що згідно зі звітом пряма шкода, заподіяна інфраструктурі й активам, становить 2,79 млрд доларів, а розмір збитків перевищує 11 млрд доларів.

Автори наголошують, що тривалий вплив на довкілля є найбільшою проблемою, а прямі ушкодження інфраструктури й активів були найбільшими в енергетичному та житловому секторах.

"Первісна оцінка загальних потреб у відновленні становить 5,04 млрд доларів і очікується, що ця цифра зростатиме в міру детальніших оцінок. Зазначено, що в короткостроковій перспективі на заходи з відновлення у 2023–2024 роках знадобиться 1,82 млрд доларів", – ідеться у матеріалі.

У виданні нагадали, що прорив греблі Каховської ГЕС затопив 620 кв. км території в чотирьох областях – Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій, що вплинуло на 100 тис. жителів. Крім того, було порушено енергопостачання, постачання питної води, зрошення сільськогосподарських угідь і роботу річкового транспорту на півдні України.

Оцінку потреб після катастрофи буде уточнено в рамках наступного раунду Швидкої оцінки завданих збитків і потреб на відновлення (RDNA), яку виконують уряд України, ООН, Світовий банк і Європейський Союз, додали автори.

Нагадаємо, що вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Новини за темою: Безгін: На Херсонщині вже вдалося відновити понад 300 житлових будинків, зруйнованих внаслідок підриву Каховської ГЕС

Також раніше ми писали, що унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Зазначалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову ГЕС.

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог