USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля

З боку окупантів зафіксовано 4200 випадків злочину проти навколишнього середовища
збитки екології
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Збитки довкіллю, завдані російською агресією проти України, становлять 2,4 трильйона гривень. На сьогодні зафіксовано 4200 випадків злочину, розповів міністр довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в інтерв'ю телемарафону.

За його словами, деякі з цих злочинів – це випадки екоциду, зокрема й підрив дамби Каховської ГЕС. Щодо ударів по українських енергооб'єктах, Стрілець наголосив, що це негативно впливає як на інфраструктуру та життя людей, так і на навколишнє середовище.

Окрім цього, чиновник розповів, що від початку повномасштабного вторгнення Державна екологічна інспекція працює в режимі 24/7. Вона застосовує нові методики у своїй роботі та фіксує шкоду довкіллю.

"Наша основна мета – зафіксувати кожен випадок злочину проти довкілля, покласти ці цифри в загальний кошик збитків, щоб надалі екологічна складова була включена в репарації", – сказав Стрілець.

Новини за темою: Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт

Він також зазначив, що до нещодавно створеного Міжнародного реєстру збитків також включили екологічну складову. За словами міністра, наразі розрахунок заподіяної довкіллю шкоди не ідеальний, проте він запевнив, що це питання постійно вдосконалюється.

Що відомо про Реєстр збитків?

Реєстр створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. Станом на кінець березня до нього долучилися 43 країни та ЄС, в тому числі США, Японія та Канада.

Головна мета Реєстру – зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні й українцям справедливі репарації, зазначав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

З 2 квітня розпочалося подання заяв до Міжнародного реєстру. Громадяни, які постраждали через війну РФ після початку повномасштабного вторгнення, можуть подати заяву безплатно через "Дію". Більш детально про те, як заповнити заяву, читайте ТУТ.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували