USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через підрив Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, – "Укргідроенерго"

До підриву було приблизно 16–18,6 мільйона кубокілометрів води
Каховська ГЕС
Каховська ГЕС
Джерело: відкриті джерела

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС три місяці тому Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову ГЕС.

"Найгірше для нас – це те, що втратили 35–40% прісної води. У нас було до підриву приблизно 16–18,6 млн кубокілометрів води. Залишилося в руслі річки 3–3,5 млн кубокілометрів води. Тобто втратили більш ніж 15 млн кубокілометрів води", – сказав Сирота.

І додав, що такі об'єми води Україна могла б споживати протягом року.

Новини за темою: На реконструкцію Каховської ГЕС Кабмін виділив понад 4 млрд гривень

Сирота зауважив, що Кабінет міністрів у липні затвердив експериментальний проєкт відбудови тимчасової гідроспоруди. Наразі проєкт розробили і допрацьовують кошторисну документацію. Потім проведуть процедуру щодо визначення підрядної організації, яка здійснюватиме роботи.

Що відомо про підрив росіянами Каховської ГЕС

Вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС. Машинна зала станції не підлягає відновленню. Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомляв, що евакуації потребують понад 40 тисяч людей.

З Полтавщини до Херсонської області направили техніку, рятувальників та правоохоронців. Це зробили для того, аби допомогти населенню, яке евакуюється через підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Каховська ГЕС, що була зруйнована внаслідок атаки окупантів, взагалі не підлягає відновленню. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час зустрічі з представниками іноземних дипломатичних установ, щодо побудови системи реалізації "формули миру".

Глава МВС розповів, що у результаті теракту зруйновані 11 прольотів верхньої частини греблі із 28-ми. 3 машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила.

Новини за темою: Один з найбільших терактів в історії: В НБУ розповіли, як підрив Каховської ГЕС вплине на економіку

Згодом Кабінет міністрів України вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, проте її вартість – 1 млрд доларів

Також у понеділок, 21 серпня, запустили першу нитку магістрального водогону на ділянці Інгулець – Кряжеве, який  почали будувати на третій день після теракту на Каховській ГЕС, – він забезпечить водою чверть населення Кривого Рогу. Про це повідомила пресслужба Міністерства відновлення.

Нитку водогону почали будувати на третій день після російського теракту на Каховській ГЕС. У цілому ланка Інгулець – Кряжеве складається з чотирьох ниток. Запуск решти трьох має відбутись на початку осені.

Читайте також:
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
В Україні за ненадані комунальні послуги буде перерахунок: Деталі В Україні за ненадані комунальні послуги буде перерахунок: Деталі
В Україні може подорожчати водопостачання та водовідведення, але не в кожній області В Україні може подорожчати водопостачання та водовідведення, але не в кожній області