USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна вперше застосувала саморобну ППО

Повна розробка власної системи протиповітряної оборони потребуватиме років
ППО

Фото ілюстративне

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Цієї ночі українські захисники успішно застосували саморобну протиповітряну оборону. Знищили "Шахед" на відстані дев'яти кілометрів. Про це заявив голова Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін під час брифінгу в Давосі.

Міністр зазначив, що повна розробка власної системи протиповітряної оборони потребуватиме років, у зв'язку з чим Україна вирішила зробити саморобну ППО. Наприклад, взяли радянські компоненти й застосували до них західні ракети, або ж навпаки.

"Одна з систем вперше була сьогодні вночі використана успішно (одна з систем ППО, – ред.). Ми за дев'ять кілометрів збили "Шахед" й це перше використання такої системи. У нас приблизно п'ять таких проєктів у цьому портфелі й дуже радий, що ми усі ці системи вже розгорнули на полі битви", – сказав Камишін.

Зазначимо, що голова Мінстратегпрому не оголосив назву самого ЗРК, а також, з яких компонентів був зібраний. Проте йдеться, ймовірно, про проєкт FrankenSAM, який є гібридною системою ППО.

Що відомо про FrankenSAM?

Проєкт FrankenSAM – це гібридні системи ППО, якими спільно займаються Пентагон, Міноборони України та Мінстратегпром. Фактично це три зенітні-ракетні комплекси: радянський ЗРК "Бук" з американськими ракетами RIM-7 Sea Sparrow, ракети "повітря-повітря" AIM-9M у поєднанні з радянськими РЛС і ЗРК на базі українських старих систем з елементами й ракетами від Patriot.

Офіційний представник Пентагона заявив, що випробування цієї системи в жовтні 2023 року були успішними. Зазначається, що варіанти гібридних систем ППО пройшли випробування на військових базах у Сполучених Штатах та мали бути доставлені до України восени. У грудні США та Україна підписали декларацію про спільне виробництво зброї.

Українська ППО вдало адаптується до ударів РФ

Раніше аналітики ISW писали, що виведення з ладу українськими силами протиповітряної оборони понад 20 російських ракет за допомогою засобів радіоелектронної боротьби свідчить про впровадження інноваційних технологій протистояння ракетним ударам РФ.

Також повідомлялося, що західна ППО перетворила Київ на рідкісне безпечне місце у воюючій Україні. Зараз в столиці працюють кілька видів протиповітряного захисту різного радіусу.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні