USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО

У відповідь на ворожі удари по енергетиці українські дрони прилітають по Росії
енергетика

Українські енергетики працюють над відновленням

Джерело: відкриті джерела

Нині для захисту критичної інфраструктури України потрібно мінімум сім систем протиповітряної оборони. Про це сказав під час інтерв'ю французькому інформагентству AFP президент України Володимир Зеленський.

Глава держави стверджує, що поки маємо загалом близько 25% від того, що потрібно, щоб захистити Україну.

"На сьогодні нам потрібно сім систем, щоб критичну інфраструктуру захистити і центри деяких міст. Чому я кажу деяких? Не тому, що хтось заслуговує найбільше. Просто, коли говоримо про критичну інфраструктуру, генеруючі об'єкти енергетики ключові і є в деяких місцях нашої держави. Автоматично, захищаючи їх, захищаємо й суспільство, яке живе там, де є ця інфраструктура. Тобто, треба ще сім мінімум систем плюс до тих систем, не буду казати скільки, що є в нас", - зазначив президент.

Зеленський додав, що у відповідь на ворожі удари по енергетиці "наші дрони прилітають по Росії - це факт". 

Потрібні для захисту й літаки

Що стосується літаків, то глава держави зауважив, щоб РФ не мала переваги в повітрі, то повітряний флот України повинен нараховувати 120-130 літаків з сучасною авіонікою.

"Літаки можуть бути різні, але максимально сучасні. Це не говорить про те, що треба тільки 2024 року - це і літаки 80-х, 90-х років, і 2000-х, хотілося б, якщо чесно, тому що приблизно розуміємо, що може отримати України. Питання в тому, щоб був спроможний повітряний флот із зрозумілою кількістю літаків. Кажу 120-130 - це, щоб боронити небо проти 300 літаків. Саме таку кількість використовує Росія проти України", - пояснив Зеленський.

Президент уточнив: ця цифра стосується додатково до того, що є зараз в наявності, а не тих F-16, які прийдуть. Тоді Україна матиме паритет.

"У цілому, щоб говорити про відновлення територіальної цілісності України, результати цієї боротьби, війни, треба зрозуміти, що Україна повинна мати паритет. Навіть не кажу, що наша армія повинна бути технічно потужнішою за російську, щоб вибороти свою землю. Говорю сьогодні про те, щоб мати паритет один до одного. І не кажу про кількість людей на фронті - говоримо про техніку. Хоча б один до одного, і тоді у нас є дуже високий шанс", - резюмував глава держави.

Новини за темою: 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження

Цьогоріч українська енергетика постраждала більше, ніж в перший рік війни

Тим часом урядовці зазначають, що нова хвиля російських ударів по українській енергетиці є потужнішою за ту, що розпочалася восени 2022 року. Самі удари є значно точнішими, а наслідки більш руйнівними. Російські війська продовжують серію масованих атак на українську енергетику. Причому цього разу акцент – на теплові електростанції та централі, відновлення яких триватиме багато місяців.

Зокрема, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль казав, що Російська Федерація ракетними ударами зруйнувала більшу частину об'єктів генерації. Й Україна втратила понад 6 ГВт потужності своєї енергосистеми.

До того ж зараз в українській енергосистемі спостерігається значний дефіцит на тлі російських обстрілів і похолодання цього тижня.

У зв'язку з цим у деяких регіонах України спочатку фіксувалися аварійні відключення світла, а пізніше енергетикам вдалося вийти на стабілізовані відключення. З перебоями електроенергії зіткнулися низка областей. Шмигаль закликав українців дбайливо використовувати електроенергію, заявивши, що це має стати новою звичкою і новою нормою для всіх

Читайте також:
Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн