USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна прагне перекваліфікувати справу щодо депортації українських дітей з "воєнного злочину" на "злочин геноциду"

Юристи звернулися до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду
Депортація дітей
Україна звинувачує РФ в геноциді через депортацію дітей
Джерело: відкриті джерела

Правозахисники дослідили те, як Росія переміщує українських дітей на свою територію. У черговому поданні до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду аргументується, що справа про переміщення дітей має бути перекваліфікована з воєнного злочину на геноцид. Саме у цій справі раніше було видано ордер на арешт Путіна.

"З тих пір як Путін оголосив указ про надання українським депортованим дітям громадянства РФ, справу про викрадення дітей з України можна вважати геноцидом. За останніми даними порталу "Діти війни", з України до Росії депортували понад 19 тис. дітей. Хоча достеменно порахувати цих дітей дуже важко", – зазначив юрист Харківської правозахисної групи Микола Комаровський.

Він додав, що визнання депортації дітей геноцидом матиме суттєве значення для всього світу. Головна мета – притягнення усіх винних до відповідальності.

"Це перше подання, яке містить не тільки фактичну частину, але й теоретичну. Ми намагалися поєднати ці дві складові. Цей злочин триває, бо триває війна і продовжується депортація дітей. Ми продовжуємо збирати факти злочинів. Головні винуватці – це вище політичне керівництво Росії", – заявив юрист.

Новини за темою: Через сприяння депортації українських дітей: Білоруський Червоний Хрест виключили з МФЧХ

Що цьому передувало

Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році Російська Федерація примусово переселила тисячі українських дітей на підконтрольні їй території, надала їм російське громадянство, примусово усиновила їх у російські сім'ї та створила перешкоди для возз'єднання дітей з рідними і проживання на батьківщині. Українські діти були викрадені російською державою після того, як їхніх батьків заарештувала російська окупаційна влада чи вбили під час вторгнення або після розлучення з батьками в зоні активних бойових дій. Дітей також викрадають з українських державних установ на окупованих територіях та через дитячі "літні табори" на російській території. Викрадені діти були піддані русифікації. Виховання дітей війни в чужій нації та культурі може становити акт геноциду, якщо має на меті стерти їхню національну ідентичність.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що ці депортації є воєнними злочинами, що звинувачення є "достовірними" і що російські сили відправляли українських дітей до Росії на усиновлення в межах масштабної програми. Оцінки кількості українських дітей, депортованих до Росії, коливаються від 19 592 до 307 000 без будь-яких ознак, коли вони зможуть повернутися до своїх рідних міст.

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт чинного президента РФ Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей. У доповіді у липні 2023 року ймовірна воєнна злочинниця Львова-Бєлова вказала, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Росію були вивезені близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч – діти. Раніше голова міжнародного комітету Ради федерації Карасін Григорій повідомив, що з 2014 року до Росії депортували 700 тисяч українських дітей.

Відповідно до міжнародного права, включаючи Конвенцію про геноцид 1948 року, є підстави навмисної, спланованої, інституціоналізованої політики, метою якої є знищення всієї або частини цільової групи – у цьому випадку української нації через її дітей – це може бути вказівкою до геноциду.

Інформаційна платформа "Діти війни" – державний портал для розшуку дітей:

  • актуальні зведені дані про дітей, які постраждали внаслідок війни Росії проти України,
  • можливість зв'язку з правоохоронними органами, зокрема Національною поліцією, Офісом генерального прокурора, а також Національним інформаційним бюро.

Благодійна організація Save Ukraine сприяє репатріації та возз'єднанню родин викрадених українських дітей.

Нагадаємо, Україна зафіксувала перший факт зміни персональних даних української дитини під час незаконного всиновлення російськими громадянами. Голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "всиновили" вивезену з України дитину.

Раніше ми повідомляли, що в Україні розробили механізм повернення депортованих Росією українських дітей. Нині створили механізм повернення українських дітей, який містить кілька ключових етапів.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму