USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Через сприяння депортації українських дітей: Білоруський Червоний Хрест виключили з МФЧХ

Виключення Білоруського Червоного Хреста означає втрату своїх прав члена Міжнародної федерації
червоний хрест
Прапори Червоного Хреста і Червоного Півмісяця
Джерело: відкриті джерела

Білоруський Червоний Хрест вже не є членом Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (МФКК) через його сприяння депортації українських дітей та невиконання вимоги про зняття з посади Дмитра Шевцова, генерального секретаря Національного Товариства БЧХ. Про це повідомили в пресслужбі Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"Відсьогодні Білоруське товариство Червоного Хреста виключили з Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (МФКК). Усунення є результатом невиконання Білоруським Червоним Хрестом вимоги про зняття з посади пана Дмитра Шевцова, генерального секретаря Національного Товариства", – наголосили у Федерації.

Вимогу про виключення висунули після того, як Шевцов зробив низку скандальних заяв про ядерну зброю, примусову депортацію дітей із тимчасово окупованих територій України до Білорусі, а також після його поїздок до тимчасово окупованих Донецька та Луганська.

У Червоному Хресті уточнюють, що усунення означає, що Білоруський Червоний Хрест втрачає свої права члена Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста. Також будь-яке фінансування білоруського Червоного Хреста припинять.

Червоний Хрест Білорусі не зможе брати участі у Генеральній асамблеї Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та голосувати чи бути обраним на будь-яких статутних зборах.

При цьому білоруський Червоний Хрест можуть поновити після того, як він виконає вимоги Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Що передувало?

У липні Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста (МКЧХ) і Червоного Півмісяця (IFRC) заявила, що генеральний секретар Червоного Хреста Білорусі Дмитро Шевцов не інформував головний офіс про свої поїздки до Луганська та Донецька. 

І зауважили, що Шевцов їх не попереджав про "будь-які заходи, зокрема з дітьми".

"Дії будь-якого з наших національних товариств Червоного Хреста чи Червоного Півмісяця, що суперечать нашій гуманітарній місії, основоположним принципам і політиці, сприймаються МФЧХ дуже серйозно. Тому IFRC передала цю справу до Комітету з дотримання вимог і посередництва, який згідно з нашою Конституцією є незалежним органом, що розслідує й розглядає ймовірні порушення доброчесності", – зазначається у повідомленні.

Новини за темою: Тисячі українських дітей примусово депортовані до таборів Білорусі, – Telegraph

У МКЧХ тоді сказали, що надзвичайні обставини цього візиту, включно з використанням символіки, пов’язаної з однією зі сторін міжнародного збройного конфлікту в Україні, вказують на порушення Основоположних принципів Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

Нагадаємо, глава Білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов під час поїздки на окуповані території на сході України зазначив, що його організація причетна до "оздоровлення" дітей з України.

Також під час його попередньої поїздки на окуповані території України Шевцова помітили в камуфляжі та з літерою "Z" на рукаві, хоча статут Червоного Хреста вимагає від членів організації залишатися нейтральними. 

Своєю чергою голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт глави Білоруського Червоного Хреста Дмитра Шевцова, який публічно зізнався у злочині незаконної депортації дітей з тимчасово окупованих територій України.

Читайте також:
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку
Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів