USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росіяни почали змінювати імена та прізвища українських дітей під час всиновлення, – Лубінець

Голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "всиновили" вивезену з України дитину
діти війна
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна зафіксувала перший факт зміни персональних даних української дитини під час незаконного всиновлення російськими громадянами. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмана, нещодавно стало відомо, що голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "всиновили" вивезену з України дитину.

У ЗМІ були повідомлення, що 10-місячна Маргарита Прокопенко перебувала у дитячому будинку в Херсоні під час окупації міста російською армією. Звідти її вивезли до Росії нібито для "обстежень і реабілітації". Після чого, за даними медіа, дівчинці змінили ім'я й громадянство.

"Так, Маргарита стала "Мариною Міроновою"! Відомо також, що, ймовірно, спільно з дівчинкою забрали дворічного хлопчика Іллю Ващенка. Його доля наразі невідома", – сказав Лубінець.

І нагадав, що усиновлення українських дітей у РФ – незаконне. За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину, потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення.

"Але Росія намагається обійти це й насильно надає українським дітям російське громадянство. Що теж є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу – це геноцид!" – акцентував уповноважений ВРУ.

Водночас Лубінець стверджує, що принаймні даний факт вже є підставою для чергових ордерів.

"Міжнародна спільнота має відреагувати на воєнний злочин росіян і допомогти повернути викрадених Росією дітей!" – додав омбудсман.

Викрадення росіянами українських дітей

Україна звинуватила РФ у спробах викорінити українську ідентичність дітей і заявила, що ймовірне викрадення до 20 тис. з них є геноцидом.

Це питання призвело до того, що Міжнародний кримінальний суд висунув Путіну звинувачення у воєнних злочинах у березні разом із російською уповноваженою з прав дітей Марією Львовою-Бєловою. Це настільки суперечливо, що Україна і Росія не говорять прямо з цього питання.

"Попри те що війна продовжує вирувати і їй не видно чіткого кінця понад півтора року після повномасштабного вторгнення Росії, посередники та західні союзники України сподіваються, що переговори щодо таких питань, як діти, зрештою можуть призвести до ширших мирних переговорів", – пише FT.

Новини за темою: У російському полоні знаходиться 25 тисяч цивільних українців. Міжнародних конвенцій для їх повернення немає, – Лубінець

Водночас голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив Financial Times у вересні, що Україна кілька місяців працювала з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом, президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом і колишнім власником футбольного клубу "Челсі" Романом Абрамовичем, щоб спробувати досягти угоди щодо дітей. За словами політика, Україна залучила "багато країн, починаючи з Ватикану".

"Ми дуже наполегливо працюємо. Це була велика робота і маємо конкретну дорожню карту, щоб повернути українських дітей. Я не просто сподіваюся, вірю, що українські діти будуть повернуті через цей механізм", – пояснив Єрмак.

Відзначимо, Росія погодилася повернути в Україну чотирьох депортованих дітей. Діти віком від двох до сімнадцяти років прибули додому після того, як Катар і кілька інших посередників влітку активізували зусилля щодо цього.

Раніше

У вересні в Україні розробили механізм повернення депортованих Росією українських дітей.

"Нині створили механізм повернення українських дітей, який містить кілька ключових етапів", – зазначив омбудсмен.

Новини за темою: Росія викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі, – Семенюк

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму