USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна подала заявку на членство у Тихооканському партнерстві. Розповідаємо, чому це важливо для нашої країни

Україна зможе вийти на нові світові ринки
СРТТР
Джерело: відкриті джерела

Україна 5 травня направила Японії та Новій Зеландії офіційний запит щодо приєднання до Всеосяжної та прогресивної угоди про Транстихоокеанське партнерство (CPTPP). Про це повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що 16 липня у Новій Зеландії, яка виконує функції юридичного депозитарію партнерства відбудеться нова зустріч членів CPTPP. Там будуть розглядатися заявки кандидатів на вступ і обговорюватимуться подальші кроки щодо цих країн.

Що таке угода про Тихоокеанське партнерство

Це торговельно-економічне об'єднання. Воно необхідне для створення зони вільної торгівлі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Новини за темою: Туреччина хоче продовжити дію зернової угоди ще на 3 місяці

Об'єднання було засновано у лютому 2016 року. Пізніше, у 2018 році, після рішення тодішнього президента США Дональда Трампа про вихід країни з цієї угоди, був підписаний новий договір. Він називається "Всеосяжна та прогресивна угода для Транстихоокеанського партнерства (CPTРP)".

Хто входить до СРТРР

До CPTPP входять: Велика Британія, Австралія, Бруней, Канада, Чилі, Японія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур та В'єтнам. 

Заявки на приєднання мають: Китай, Тайвань, Еквадор, Коста-Ріка, Уругвай і з 5 травня Україна.

Чи є в України шанси на приєднання

Безумовно, є. Адже багато впливових членів цієї угоди є нашими партнерами щодо постачання Україні допомоги у війні з окупантами. До прикладу, Канада, Австралія, Велика Британія і Японія.

Остання є другим після США фінансовим донором України з обсягом допомоги у 7,1 млрд доларів.

Тож японський міністр економіки Шіґеюкі Ґото заявив, що його країна, як член CPTPP, "має ретельно оцінити, чи повністю Україна відповідає високому рівню угоди" з погляду доступу до ринку та правил.

Навіщо Україні СРТРР

Справа в тому, що в угоді СРТРР є ширші положення, яких, до прикладу, немає у Світовій організації торгівлі (СОТ). 

Раніше лише СОТ була єдиним майданчиком, який встановлював глобальні правила ведення торгівлі у світі. Однак СОТ за останні роки, попри швидку зміну підходів до торгівлі, виникнення нових інструментів та технологій, так і не спромоглася прийняти рішення, які дозволили б швидко інтегрувати нові підходи для динамічно розвиваючогося ринку. 

Новини за темою: Світові ціни на продовольство підвищилися вперше за рік, – ООН

Натомість CPTPP передбачає майже повну лібералізацію тарифів та інших торгових бар'єрів серед учасників угоди, включає положення про цифрову торгівлю, передачу даних та фінансові, професійні та ділові послуги.

Більш-менш жорсткі тарифи зберігаються, хіба що у деяких областях. До прикладу, для Японії - на рис, а для Канади - на молочну галузь. 

Крім того, CPTPP широко охоплює нові ідеї щодо інвестицій, послуг, в тому числі фінансових, конкуренції, державних закупівель, праці, інтелектуальної власності, навколишнього середовища тощо.

Тож Україні угода СРТРР відкриває нові можливості для виходу на ринки азіатсько-тихоокеанського регіону, залучення додаткових інвестицій і покращення економічної ситуації.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу