USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Світові ціни на продовольство підвищилися вперше за рік, – ООН

Цікаво, що ціни на зернові, молочну продукцію та рослинні олії знижувалися
продукти
Джерело: відкриті джерела

Середнє значення Індексу продовольчих цін у квітні 2023 року становило 127,2 пункту – це на 0,8 пункту вище за березневий показник. Про це йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО).

Наголошується, що головними факторами цього невеликого зростання значення індексу у квітні було різке підвищення індексу цін на цукор, а також підвищення індексу цін на м'ясо, тоді як індекси цін на зернові, молочну продукцію та рослинні олії продовжили зниження.

Так, у квітні середнє значення Індексу цін на зернові продукти знизилося на 2,4 пункту (1,7 відсотка) порівняно з березнем та на 33,5 пункту (19,8 відсотка) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У квітні світові ціни на пшеницю досягли найнижчого рівня з липня 2021 року, знизившись на 2,3% внаслідок високих обсягів експорту з Росії та Австралії. Але сприятливі умови для вирощування зернових у Європі та угода про транзит зерна через ЄС з України також знизили загальну напруженість на ринку.

У квітні також впали на 3,2 відсотка світові ціни на кукурудзу головним чином через сезонне збільшення поставок у Південній Америці в умовах тривалої збиральної кампанії та сприятливі прогнози на врожай у Бразилії, який може виявитися рекордним.

Новини за темою: Ціни на цибулю рекордно ростуть не тільки в Україні, але й в усьому світі, – експерт

"Щодо інших фуражних зернових: світові ціни на ячмінь і сорго знизилися, відповідно, на 4,3 і 0,3 відсотка під впливом млявого попиту на світових ринках і низької активності на світових ринках кукурудзи та пшениці. При цьому світові ціни на рис у квітні зросли під впливом активного купівельного попиту в Азії. У результаті цього експортні котирування рису практично повернулися до значень березня 2023 року", – йдеться у повідомленні.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у квітні становило 130 пунктів, що на 1,8 пункта (1,3 відсотка) нижче за рівень березня; таким чином його падіння триває шостий місяць поспіль.

"Тривале падіння цього індексу цін було зумовлено сукупним впливом стабільних світових цін на пальмову олію і зниження котирувань соєвої, ріпакової та соняшникової олій. Після короткочасного періоду зростання в березні світові ціни на пальмову олію у квітні практично не змінилися, оскільки тенденція до зниження внаслідок млявого імпортного попиту з боку головних країн-імпортерів врівноважувалася досить низькими обсягами пропозиції з боку провідних виробників", – заявили в ООН.

Світові ціни на соєву олію, навпаки, продовжили падіння під загальним впливом сезонного чинника високого (можливо рекордного) врожаю сої в Бразилії та попри різке зниження прогнозів виробництва в Аргентині. Водночас тривало падіння світових цін на ріпакову та соняшникову олії, головним фактором якого стало збереження великих обсягів експортної пропозиції на світових ринках.

Новини за темою: Ціни на продукти: Що найбільше подорожчало за останній рік

Водночас у квітні середнє значення індексу цін на молочну продукцію ФАО становило 124,6 пункту, що на 2,2 пункту (1,7 відсотка) нижче за березневий показник і на 22,1 пункту (15,1 відсотка) нижче за відповідний рівень минулого року.

Так, у квітні світові ціни на сухе молоко продовжували падіння, що почалося десять місяців тому, головним фактором якого є хронічно млявий імпортний попит на світових ринках.

Також упали ціни на сир, насамперед як наслідок високої експортної пропозиції в Західній Європі, де зростають обсяги молока, що спрямовується на виробництво сиру в період сезонного зростання виробництва молока. На противагу цьому світові ціни на вершкове масло були здебільшого стабільні, оскільки зростання пропозиції було загалом достатнім для задоволення зростаючого імпортного попиту за контрактами з короткими та тривалими термінами поставки", – зазначили в Організації Об'єднаних Націй.

Індекс цін на цукор у квітні був на 17,6% вищим за березневе значення. Зростання цього показника триває третій місяць поспіль і досягло найвищого значення з жовтня 2011 року. Таке зростання зумовлене занепокоєнням через скорочення пропозиції на світових ринках через подальше зниження прогнозів виробництва в Індії та Китаї.

Індекс цін на м'ясо у квітні зріс на 1,3%. У квітні світові котирування цін на свинину зросли перш за все під впливом зростання імпортних закупівель з боку країн Азії та збереженої обмеженості поставок з кількох провідних країн-експортерів у зв'язку зі зростанням виробничих витрат і проблем із забезпеченням здоров'я тварин.

Водночас світові ціни на м'ясо птиці відновили тенденцію до зростання після падіння, що тривало дев'ять місяців, оскільки зріс імпортний попит з боку країн Азії, а в багатьох регіонах зберігається обмеженість пропозиції внаслідок широкого поширення спалахів пташиного грипу. Зросли також ціни на яловичину внаслідок скорочення пропозиції забійної худоби, особливо в Сполучених Штатах Америки, додали в ООН.

Читайте також:
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg
ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його "цивільною інфраструктурою"
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні