USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи збирається Україна призивати до армії чоловіків, які живуть за кордоном? У Міноборони уточнили заяву

Українців призовного віку від 25 до 60 років у Німеччині та інших країнах можуть попросити з'явитися до призовних пунктів Збройних сил
Рустем Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров

Джерело: відкриті джерела

Військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном, можуть призвати до армії. В Україні обговорюють такі сценарії. Про це в інтерв'ю Welt заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

Глава оборонного відомства припустив, що наступного року призвати на військову службу можуть чоловіків, які проживають за кордоном. Українців призовного віку від 25 до 60 років у Німеччині та інших країнах можуть попросити з'явитися до призовних пунктів Збройних сил. Умєров говорив лише про запрошення. Але, як зазначає німецьке видання, він дав зрозуміти, що можуть бути санкції, якщо запит не виконають.

"Ми все ще обговорюємо, що буде, якщо вони не приїдуть добровільно", – цитує Умєрова Welt.

Очільник Міноборони наголосив, що важлива справедливість у питанні мобілізації. Важливо, як військові будуть навчені та оснащені, де і коли вони будуть служити та коли їх демобілізують. За словами Умєрова, для новобранців також будуть варіанти вибору залежно від їхніх здібностей.

"Ми хочемо справедливості для всіх, тому що це стосується нашої власної країни. Ми надішлемо їм запрошення", – додав він.

Міністр оборони дав зрозуміти, що не відчуває симпатії до тих, хто відмовляється від військової служби через сумління: "Це не покарання за те, що ви відстоювали свою країну і служили країні. Це честь".

Як зазначають німецькі видання, з 24 лютого 2022 року до Німеччини прибув 221 571 український чоловік віком від 18 до 60 років. З них наразі в країні перебувають 189 484.

Новини за темою: Очікую від місцевого самоврядування більшого сприяння мобілізації, – Умєров

В Міноборони спростували слова міністра, опубліковані в ЗМІ

У Міноборони уточнили заяву міністра Рустема Умєрова, яку поширили німецькі видання Welt та Bild. Там зазначили, що на порядку денному немає обговорення призову чоловіків із-за кордону.

"На порядку денному немає обговорення призову з-за кордону. Якщо громадяни України за кордоном хочуть долучитися (до війська, – ред.), вони приїжджають в Україну й долучаються", – сказав начальник управління преси та інформації Міністерства оборони Іларіон Павлюк.

Мобілізація в Україні

В Україні з початку повномасштабного вторгнення росіян продовжується мобілізація. Нещодавно влада країни вирішила змінити порядок її проведення. Верховна Рада розробляє законопроєкт, до якого вносить ініціативи військових. Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що Генштаб запросив додатково мобілізувати 450–500 тисяч людей.

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що наразі зарано говорити про оцінку нового проєкту рекрутингу до Збройних сил України. В питаннях мобілізації необхідно повернути рамки, які існували раніше.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням