USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Очікую від місцевого самоврядування більшого сприяння мобілізації, – Умєров

Крім того, міністр окреслив ключові напрями роботи, зокрема щодо будівництва фортифікаційних споруд
Умєров
Рустем Умєров
Джерело: Міністерство оборони України

Міністр оборони України Рустем Умєров очікує від місцевої влади ще більшого сприяння в мобілізаційній роботі. Про це очільник відомства сказав під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

За словами глави оборонного відомства, органи місцевого самоврядування можуть "відчутно" посилити залучення фахівців до Сил оборони через проєкт рекрутингу.

"Маємо змінити підходи до підготовки військовозобов’язаних до військової служби та населення до національного спротиву. Усі наші люди мають бути навчені та підготовлені", – сказав Умєров.

Крім того, міністр окреслив ключові напрями роботи Міноборони з місцевою владою, зокрема щодо будівництва фортифікаційних споруд. І звернув увагу на загрози в інформаційному просторі, адже "РФ активно працює над дискредитацією України – зовні та всередині".

"Ворог намагається створити штучний конфлікт всередині керівництва та створити ілюзію, ніби Україну не підтримують партнери. Прошу ретельно ставитися до інформаційної гігієни", – нагадав глава оборонного відомства.

Новини за темою: Е-повістки, "сертифікат захисника" та нові повноваження для ТЦК: Як може змінитись процес мобілізації

Що відомо про загальну мобілізацію в Україні?

9 листопада президент Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб. Так, воєнний стан та мобілізація триватимуть до 14 лютого 2024 року.

У період мобілізації до лав ЗСУ призивають усіх військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років, визнаних придатними або обмежено придатними для несення військової служби.

Мобілізацію здійснюють співробітники місцевих ТЦК і СП, а за необхідності – командири військових частин за розпорядженням Генерального штабу Збройних сил України. Доки триває мобілізація, військкоми вручатимуть повістки військовозобов'язаним громадянам, які підлягають призову під час війни і не мають броні або відстрочки.

Тим часом у Верховній Раді готують великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби

Разом з тим петиція щодо мобілізації нардепів та держслужбовців набрала необхідні 25 тисяч голосів. Про це свідчать дані на сайті Офісу президента. Автором документа є народний депутат Олександр Дубінський, який зараз перебуває у СІЗО.

Новини за темою: Пішки і навіть вплав. Майже 20 тисяч чоловіків втекли з України від призову, – ВВС

До речі, Міністерство оборони України та Міністерство цифрової трансформації готують "смарт-мобілізацію". Людина, яку мобілізуватимуть до ЗСУ, зможе обрати собі спеціалізацію, яку вона захоче. У переліку будуть абсолютно всі військові професії, починаючи від водія, закінчуючи оператором дронів.

А чи мають право ТЦК вручати повістки на вулиці та які мають бути дії громадян, коли на руках буде папірець з написом "повістка", ми писали в матеріалі.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується