USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна готова відкликати позови до СОТ через заборону імпорту зерна, але є умова: Яка саме?

На думку торгового представника України, зараз важливо запустити новий механізм погодження і верифікації чотирьох груп українського аграрного експорту
Тарас Качка
Тарас Качка
Джерело: відкриті джерела

Київ готовий відкликати позови до Світової організації торгівлі (СОТ) проти трьох держав ЄС, які заборонили імпорт українського зерна. Однак вони мають гарантувати відсутність подібних обмежень у майбутньому. Про це заявив торговий представник України Тарас Качка в ефірі телемарафону "Єдині новини". 

"Для нас дуже важливо, щоб польська сторона та інші держави і Євросоюз гарантували нам, що такого роду обмеження в майбутньому не стануться. Звичайно, тільки тоді, коли ми отримаємо ці гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що цей спір вичерпано", – зазначив він.

Також, на думку Качки, це питання "буде розглядатися останнім".

"Нині важливо запустити цей механізм погодження і верифікації з партнерами, тому що цю позицію нам погодив фактично Європейський Союз, погодили інші держави-члени. Ми вважаємо, що це прийнятний механізм", – продовжив посадовець.

Качка додав, що позови до СОТ, "як ми бачимо з реакції наших партнерів, – це був абсолютно слушний і правильний крок", тому що він чітко окреслив природу обурення України.

"Наше обурення полягає не стільки в тому, що там є якісь збитки для зернового ринку, скільки сам факт запровадження таких національних обмежень. Якби це стосувалось якогось іншого товару, то для нас це було б так саме принципово", – підсумував Тарас Качка.

Новини за темою: Заборона імпорту зерна: Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини

Раніше ми повідомляли, що Україна та Польща домовились знайти рішення щодо експорту зерна.

Зазначалося, що Україна фактично запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів.

Також Словаччина погодилась скасувати ембарго на українське зерно в обмін на те, що Україна зупинить свою скаргу, яку подала на країну в СОТ.

Ішлося про те, що міністри сільського господарства України та Словаччини домовилися створити систему ліцензування торгівлі зерном. Це, на думку чиновників, дозволить скасувати заборону на імпорт української агропродукції до Словаччини. 

Згодом з’явилася інформація, що Варшава підготувала для українського зерна транзитні коридори. По них наше збіжжя зможе проходити через Польщу на експорт в інші країни.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот