USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна та Польща домовились знайти рішення щодо експорту зерна

Україна фактично запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус повідомив про готовність польської сторони знайти вирішення проблеми, пов'язаної з українським зерном. Про це передає польське видання PAP.

"Ми чекаємо таких переговорів і готові до того, щоб такі переговори відбулися", – сказав Телус.

Також він додав, що Польща "відкрита для пошуку рішення, яке убезпечить польський ринок, захистить його і допоможе Україні".

Водночас посадовець наголосив, що Польща "готова допомогти Україні з транзитом, але він має бути транзитом, а не за рахунок польських фермерів".

Телус також зауважив, що, на його думку, перелік товарів, заборонених до ввезення в окремі країни, має бути гнучким.

Разом з тим, додамо, що міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський вже провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Робертом Телусом.

"Міністри обговорили ситуацію, а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн. Сторони підтвердили тісні та конструктивні відносини, які ними багаторазово демонструвались та погодили, з урахуванням цього, виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту", - зазначили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

У відомстві підкреслили, що наступні переговори відбудуться в найближчі дні, під час яких буде обговорено підготовлені до того часу питання від обох сторін. Також польська сторона вивчить український план експорту та підготує свої пропозиції до нього.

Польща – не єдина країна, яка готова до компромісу

Три країни Євросоюзу, які попередньо ввели національні заборони на експорт української агропродукції, готові розглядати механізм спільної верифікації та погодження постачання, запропонований Україною. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки із посиланням на торгового представника України Тараса Качку.

"В понеділок ми представили наш план контролю експорту сільгосппродукції всім державам-сусідам. Маємо дуже гарний відгук з боку Румунії та Болгарії, які досить позитивно відреагували і не ввели національні заборони. Інші три країни, в тому числі і Польща, теж вже дають позитивні сигнали щодо готовності розглядати механізм, запропонований Україною", – пояснив Тарас Качка.

За його словами, фактично Україна запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до п'яти країн Євросоюзу.

"Це не розв'яже проблему повністю, тому що це фактично свідчитиме про торгівлю між Україною і цими п'ятьма країнами ЄС в ручному режимі. Але це буде кроком вперед і відмовою від заборон, які для нас неприйнятні за формою. Українська пропозиція може стати основою для розв'язання питання експорту агропродукції до п’яти країн ЄС", – додав Качка.

На думку Качки, Україна може до кінця тижня досягти певного компромісу.  

"Я вірю, що до кінця тижня ми зможемо досягти певного компромісу. Адже насправді як для Польщі, так і для України важливо розвивати співпрацю, торгівлю, сільське господарство і дбати про інтереси аграріїв один одного, а не лише реагувати на публічні критичні зауваження", – наголосив посадовець.

Що відомо про ситуацію із забороною на імпорт українського зерна?

Нагадаємо, що 15 вересня Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна. Київ своєю чергою має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції.

Водночас Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Після цього Україна подала до СОТ позови проти цих країн.

Польща своєю чергою пригрозила розширенням ембарго на українську продукцію.

Зрештою, під час радбезу ООН між президентами України та Польщі сталася словесна перепалка. Зеленський, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН, згадав про суперечку з деякими країнами Євросоюзу щодо українського зерна.

Водночас, коментуючи зернову кризу, Дуда порівняв Україну із людиною, що тоне і хапається за все і може потягнути за собою на глибину інших. А Польща, хоч і підтримує Україну, але повинна діяти у власних інтересах, підсумував Дуда.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном