USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Словаччина скасує ембарго на українське зерно

Буде створена система ліцензування торгівлі зерном між країнами
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Словаччина погодилась скасувати ембарго на українське зерно в обмін на те, що Україна зупинить свою скаргу, яку подала на країну в СОТ. Про це повідомляє Reuters.

Журналісти пишуть, що міністри сільського господарства України та Словаччини домовилися створити систему ліцензування торгівлі зерном. Це, на думку чиновників, дозволить скасувати заборону на імпорт української агропродукції до Словаччини. 

"Поки ця система не запрацює і не буде повністю протестована, заборона на імпорт чотирьох товарів з України залишається в силі", – пише видання.

Зазначимо, що на цей час подробиць про функціонування системи ліцензування немає. 

Нагадаємо, Словаччина ввела ембарго на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника до кінця поточного року.

15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, викривлення ринку у п’яти державах-членах, які межують з Україною, було усунене. У зв’язку з цим Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Разом з цим Єврокомісія зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах.

Водночас 15 вересня 2023 року Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України. 

Пізніше стало відомо, що Україна та Польща домовились знайти рішення щодо експорту зерна.

Читайте також:
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України