USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Удар по "Новочеркаську": Чим била Україна та чому російська ППО пропустила удар

Крім великого десантного корабля у Феодосії знищено екіпаж та пошкоджена портова інфраструктура
Новочеркаськ
Україна влучила по великому російському кораблю "Новочеркаськ"
Джерело: РосЗМІ

У Повітряних силах не уточнюють, чим саме був знищений великий десантний корабель "Новочеркаськ" у Феодосії. Втім повідомляють, що Україна має на озброєнні два типи ракет, які здатні знищувати далекі цілі. Зокрема про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, Україна завдяки партнерам має далекобійні ракети Storm Shadow та SCALP.

"Інших нема. У нас є на озброєнні й SCALP, і Storm Shadow. Власне французька та британська ракети, які фактично є однотипними, виробники лише різні. Тому зараз уточняти кількість і які саме були (ракети, – ред.), традиційно ми не будемо, а результат ви бачите", – сказав він.

Як зазначив Ігнат, флагман Чорноморського флоту крейсер "Москва" веде весь флот "в названому вже напрямку".

"Тому "вслед за русским кораблем" відправився ще й "Новочеркаськ". Ну і далі, мабуть, буде. Тому що наші Сили оборони отримують різні види озброєння, в тому числі далекобійні", – додав речник Повітряних сил.

За його словами, в Україні з'являється більше ударних БПЛА, засобів повітряного нападу.

"Тоді я думаю, що в такому морі, як Чорне, російським кораблям нікуди буде сховатися і тероризувати нас ракетами "Калібр" та іншим озброєнням", – констатував Ігнат.

Новини за темою: Зеленський заявив, що Україна отримає кораблі для конвоювання "зернового коридору"

На борту знищеного "Новочеркаська" були "Шахеди"

У Центрі стратегічних комунікацій заявили, що на борту російського десантного корабля були БПЛА Shahed, які російська армія використовує для атак на українські міста. Як зазначили у центрі, напередодні повномасштабного вторгнення Росія додатково перекинула у Чорне море шість ВДК з Північного і Балтійського флотів, збільшивши угруповання кораблів цього класу до 13 одиниць.

"Ворог планував використати ВДК у десантних операціях із захоплення узбережжя Одеської та Миколаївської областей, однак отримав жорстку відсіч з боку сил берегової оборони України", – йдеться в повідомленні.

Сьогодні ворожі ВДК використовуються для логістичних цілей: перекидання особового складу, військової техніки і боєприпасів між портами РФ і тимчасово окупованими територіями України, пояснили у Центрі стратегічних комунікацій.

Сили оборони України завдали великих втрат російським ВДК. Знищено або пошкоджено "Саратов", "Цезар Куніков" (Чорноморський флот), "Оленегорський горняк" (Північний флот), "Мінськ" (Балтійський флот).

"ВДК "Новочеркаськ" вперше атакований у порту Бердянська у березні 2022 року, а остаточно знищений Силами оборони України 26 грудня 2023 року", – зазначається в повідомленні.

Новини за темою: Вперше в історії: Україна знищила ракетний корабель ворога, який навіть не вийшов із заводу

Знищено екіпаж та пошкоджена портова інфраструктура

Внаслідок удару по "Новочеркаську" знищено екіпаж та пошкоджена портова інфраструктура. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ поінформував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Топподія цієї ночі – це знищення чергового російського військового корабля, який поповнить ескадру Чорноморського флоту на чолі з флагманом "Москва", який був потоплений раніше. З’явилось фото, на якому видно, що залишився лише один скелет від цього корабля, там обгоріло все фактично вщент. Після того вибуху зрозуміло, що не лише сам корабель знищений, можливо, ще якась портова інфраструктура, можливо, якісь судна забезпечення, які були поруч, точно екіпаж корабля, який знаходився поруч", – заявив Юрій Ігнат.

Відповідаючи на запитання щодо стану російської ППО в Криму, речник зауважив, що на озброєнні ворога там, як і раніше, є доволі велика кількість засобів ППО різних типів малого, середнього та великого радіуса дії. Проте під час проведення спецоперацій Сили оборони цей фактор враховують для визначення місця проведення удару.

"Застосовуються певні тактичні прийоми, які проводяться нашими пілотами для того, щоб максимальна кількість засобів повітряного нападу досягла своєї цілі", – пояснив Ігнат.

Новини за темою: РФ перекидає свої кораблі із Севастополя в інші порти Криму після нових атак ЗСУ

У Феодосії міг бути пошкоджений ще один російський корабель

У тимчасово окупованій Феодосії вночі 26 грудня окрім "Новочеркаська", ймовірно, міг бути пошкоджений ще один російський корабель. Про це повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Нам потрібна дорозвідка у Феодосії та отримання вичерпної інформації по усіх уражених цілях. Цілком ймовірно, що був пошкоджений ще один корабель, адже в портовій інфраструктурі все знаходиться близько", – сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телеканалу Київ 24.

Вона зазначила, що, на відміну від ворога, Сили оборони надають вичерпну та достовірну інформацію, яку завжди перевіряють. За словами Гуменюк, "незважаючи на те, що могли врахувати відстань, яка необхідна у цілях безпеки між бойовими одиницями, вибух такої потужності міг пошкодити й інші об'єкти". Водночас вона наголосила, що варто дочекатися підтвердження від української розвідки.

Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону розповіла про наслідки удару по кораблю Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ".

"Вибух був потужний, детонація довготривала, пожежа масштабна. Десантні кораблі використовуються зараз ворогом фактично постійно як логістичні об'єкти для транспортування важливих вантажів", – зазначила вона.

Речниця також повідомила, що росіяни не використовували ракетоносії в Чорному морі довгий період.

"Ми знаємо, що вони розосередили зараз свої кораблі по різних портах, по різних бухтах. В більшості вони зосереджені в Новоросійську. І ось така "необачність" з Феодосією. Припускаючи, що це достатньо далеко, вони тепер знають, що "далеко" для нас – це не достатньо далеко", – уточнила Гуменюк.

Нагадаємо, у листопаді ЗСУ уразили російський військовий корабель "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі. Судно ще не встигло взяти участь у бойових діях. Воно проходило остаточні випробувальні роботи, щоб потім вийти та воювати проти України.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням