USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вперше в історії: Україна знищила ракетний корабель ворога, який навіть не вийшов із заводу

Судно проходило остаточні випробувальні роботи, після чого окупанти планували задіяти його у війні проти України
Результати влучання по російському корвету
Результати влучання по російському корвету "Аскольд"
Джерело: відкриті джерела

Цієї неділі з’явилася інформація про те, що українські Повітряні сили уразили російський військовий корабель "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі. Фотографії ж, які з’явилися у відкритому доступі, не лише підтвердили факт влучання по ракетному корвету Росії, а й показали, що він хоч і залишився на плаву, але отримав критичні ушкодження. Про це повідомляє видання Defense Express.

Автори зазначають, що таким чином Україна стала першою в історії, хто знищив ракетний корабель ворога, що навіть ще не вийшов із заводу та не був введений у стрій свого флоту.

Що відомо про ураження ворожого корабля?

Цієї неділі з’явилася інформація про ураження російського корабля, який перебував на суднобудівному заводу в Керчі. Тоді речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат уточнив, що йдеться про один із найсучасніших кораблів – "Аскольд".

Судно ще не встигло взяти участь у бойових діях. Воно проходило остаточні випробувальні роботи, щоб потім вийти та воювати проти України.

Згодом з’явилися супутникові знімки заводу "Залив" у Керчі після атаки ЗСУ. На них помітно місце ураження на заводі та військове судно, яке також виглядає пошкодженим.

"У Керчі на момент вибухів знаходився тільки один корабель, здатний нести ракети класу "Калібр", а саме "Аскольд". Я думаю, що цей корабель, як ми бачимо, стояв вже біля причалу і його доводили до розуму, бо вже у грудні його мали б здати", – зазначив капітан 1-го рангу ВМС запасу Андрій Риженко.

Також у мережі почали ширитися фото нібито пошкодженого російського ракетоносія. На кадрах видно, що пошкодження є досить серйозними.

Вже надвечір у ЗСУ підтвердили кадри пошкодженого російського корабля "Аскольд". А у мережі з’явилося відео з моментом влучання ракети в судно.

Про які пошкодження йдеться?

"Річ у тім, що влучання ракетами SCALP-EG припали саме на центральну частину корпусу корвета "Аскольд", де були розміщені вісім вертикальних пускових установок для запуску крилатих ракет "Калібр" та/або П-800 "Онікс". Тобто це вдале влучання знищило основну систему озброєння цього корабля", – йдеться у матеріалі Defense Express.

На думку авторів, судячи за характером зовнішніх пошкоджень, скоріш за все, росіянам доведеться попрощатися із більшою частиною (якщо не всією) бортової апаратури для управління кораблем, розміщеної на містку.

"А зважаючи на те, що дизельні двигуни на корветах проєкту "Каракурт" також розміщені у відсіку по центру корпусу, навряд чи силова установка цього корабля взагалі зберегла свою функціональність", – пишуть у виданні.

Чи зможе Росія відновити плавзасіб?

Автори розмірковують, що росіяни навряд чи змиряться із перспективою втратити новий ракетний корвет, який у грудні 2023 року мав бути введений у стрій ЧФ РФ, тому як мінімум можуть оголосити про намір відновити корабель.

Але ворогу буквально доведеться "з нуля" відновлювати свій плавзасіб, оскільки з ураженими силовою установкою, бортовою апаратурою управління та головною системою озброєння цей пошкоджений корабель – просто набір металобрухту, додають у публікації.

Раніше ми повідомляли, що РФ перекидає свої кораблі із Севастополя в інші порти Криму після атак ЗСУ. Також зазначалося, що в окупантів виникли проблеми з причалами через переміщені судна.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині