USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЗСУ знищили десантний корабель "Новочеркаськ" ВМФ Росії: Що відомо про судно?

Корабель був уражений крилатими ракетами
БДК
Джерело: wikipedia

У ніч на 26 грудня у Феодосії, тимчасово окупований Крим, унаслідок ракетного удару ЗСУ було знищено великий десантний російський корабель "Новочеркаськ". Про це повідомив командувач Повітряних сил України Микола Олещук у Telegram.

"А флоту на Росії стає все менше! Цього разу слідом за флагманом ЧФ РФ – крейсером "Москва" – прямує великий десантний корабель "Новочеркаськ", – заявив Олещук.

Пізніше в Повітряних силах зазначили, що корабель був уражений крилатими ракетами.

У соціальних мережах з'явилися відео наслідки удару по порту.

Що відомо про "Новочеркаськ"?

Великий десантний російський корабель "Новочеркаськ" перебував у складі Чорноморського флоту РФ, оскільки наразі в російських загарбників в акваторії Чорного моря є десантні кораблі з Балтійського та Північного флотів.

Цей корабель проєкту 775, його побудували в Польщі за часів СРСР і ввели в дію 1987 року. При цьому з 1990-го по 2007 рік "Новочеркаськ" стояв на консервації. І тільки після цього його було введено в активний склад Чорноморського флоту РФ.

Що стосується характеристик:

  • повне водозаміщення – 4080 тонн;
  • довжина корпусу – 112,5 метрів;
  • ширина – 15 метрів;
  • екіпаж + десант і вантажопідйомність – 87 осіб + до 300 осіб, до 460 тонн вантажу.

За словами речниці Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк в ефірі телемарафону, специфіка великих десантних кораблів полягає в тому, що вони використовуються зараз ворогом фактично постійно як логістичні об'єкти, як транспортування важливих вантажів. Оскільки через небезпеку не можуть дозволити собі альтернативні маршрути. Наприклад, Кримський міст.

Варто зазначити, що "Новочеркаськ" не вперше перебуває під ударом ЗСУ. Минулого року 24 березня українські війська завдали удару по російських кораблях в акваторії Бердянська. Тоді корабель зазнав незначних пошкоджень, які йому дозволили залишити гавань і прийти на ремонт до тимчасово окупованого Севастополя.

Нагадаємо, у листопаді ЗСУ уразили російський військовий корабель "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії