USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Польщі жінці заборонили робити аборт: Європейський суд зобов'язує країну виплатити компенсацію в 16 тис. євро

Суд встановив, що заборона на переривання вагітності у Польщі стала втручанням у право заявниці на приватне життя
аборт
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Польщу виплатити жінці 16 тисяч євро компенсації за заборону аборту, через яку вона була змушена їхати за кордон, щоб перервати вагітність. Про це зазначили в пресрелізі ЄСПЛ.

У заяві, яку жінка подала до суду, йдеться, що у її ненародженої дитини діагностували трисомію за 21 хромосомою – синдром Дауна. Утім, легальний аборт у випадку аномалій плода їй заборонили робити після того, як Конституційний суд Польщі ухвалив відповідну заборону у 2020 році.

"Жінка заявила, що законодавчі поправки, які стали чинними в Польщі, змусили її робити вибір між тим, щоб народити "серйозно хвору дитину", і тим, щоб їхати за кордон для проведення аборту. Останнє призвело до "емоційних страждань і обмежень її прав". Зрештою, вона таки поїхала до приватної клініки в Нідерландах, де в кінці січня 2021 року їй зробили аборт. Суд встановив, що заборона на переривання вагітності у Польщі стала втручанням у право заявниці на приватне життя, яке гарантує 8 стаття Європейської конвенції з прав людини. У постанові йдеться, що її подорож за кордон для проведення аборту "за значні кошти та без підтримки своєї родини" мала психологічний вплив на неї", – зауважили в ЄСПЛ.

Тож суд ухвалив виплатити їй 1004 євро компенсації за матеріальні збитки та ще 15 тисяч – за нематеріальні.

Що відомо про заборону абортів у Польщі?

Польща – одна з небагатьох країн у світі, яка заборонила аборти після того, як вони були дозволені десятиліттями. Саме тому польки часто шукають можливості зробити аборт у сусідніх країнах через суворі обмеження у своїй.

Аборти в Польщі заборонені, за винятком таких випадків:

– Якщо життя жінки перебуває під загрозою через продовження вагітності (однак необхідний дозвіл лікаря);

– Якщо вагітність стала результатом зґвалтування (необхідний дозвіл прокурора);

– Якщо плід має серйозні вади розвитку (необхідний дозвіл лікаря).

Новини за темою: Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі медицини

Однак жінки в Польщі не підлягають кримінальному переслідуванню за нелегальне переривання вагітності. Якщо жінка, яка бажає зробити аборт, не досягла повноліття, то завжди необхідна згода її батьків.

У 2020 році Конституційний суд Польщі ухвалив рішення, яким постановив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконним. 98% абортів у Польщі відбуваються саме з цієї причини. Згідно з постановою, аборти дозволені тільки в разі зґвалтування та інцесту, а також коли життя або здоров'я матері під загрозою.

Через це у країні періодично відбуваються акції протесту. Жінки виходять на вулицю, щоб відстояти своє право на можливість аборту.

Зокрема, на початку листопада після масових протестів проти такого рішення в уряді відклали його запровадження для дискусії. Опозиції в парламенті та протестувальникам пропонували переговори, щоб спільно знайти найкращий вихід із ситуації. Але 27 січня 2021-го рішення суду набуло чинності.

Читайте також:
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення