USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Вперше в Європі: Польський суд засудив активістку, що допомагала жінці з абортом

Жінка, якій допомагали зробити аборт, стверджувала, що є жертвою домашнього насилля
Юстина Виджинська
Джерело: AFP

У Польщі до восьми місяців обов’язкових робіт засуджено активістку Юстину Виджинську у справі про незаконне посібництво абортам. Про це повідомляє ВВС.

Деталі справи

Слідством було встановлено, що Виджинська, яка співпрацює з польським рухом Aborcyjny Dream Team, що захищає право жінок на аборт, переслала поштою жінці пігулки для переривання вагітності.

Сама ж активістка стверджує, що зробила це, оскільки жінка є жертвою домашнього насильства. Захист Виджинської повідомив, що на гарячу лінію організації зателефонувала жінка на ім’я Аня, яка перебуває на 12-му тижні вагітності. Жінка стверджувала, що стала жертвою домашнього насильства та хоче зробити аборт.

Коли чоловік Ані дізнався про таблетки, він їх вилучив і заявив на активістку в поліцію. Згідно з повідомленнями, вона так і не народила дитину, оскільки згодом стався викидень.

Своєю чергою у заяві глави Amnesty International Аньєс Калламар йдеться, що ця справа – перший у Європі процес, порушений проти активістки, яка допомагала з медикаментозним перериванням вагітності.

Аборти у Польщі

Польща – одна з небагатьох країн у світі, яка заборонила аборти після того, як вони були дозволені десятиліттями. Саме тому польки часто шукають можливості зробити аборт у сусідніх країнах через суворі обмеження у своїй.

Аборти в Польщі заборонені, за винятком таких випадків:

– Якщо життя жінки перебуває під загрозою через продовження вагітності (однак необхідний дозвіл лікаря);

– Якщо вагітність стала результатом зґвалтування (необхідний дозвіл прокурора);

– Якщо плід має серйозні вади розвитку (необхідний дозвіл лікаря).

Однак жінки в Польщі не підлягають кримінальному переслідуванню за нелегальне переривання вагітності. Якщо жінка, яка бажає зробити аборт, не досягла повноліття, то завжди необхідна згода її батьків.

У 2020 році Конституційний суд Польщі постановив, що аборти через дефекти плода є неконституційними.

Через це у країні періодично відбуваються акції протесту. Жінки виходять на вулицю, щоб відстояти своє право на можливість аборту.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
"Ми вміємо воювати, вміємо йти до цілі, але якщо ветеран сам, то не буде толку". Історія військового, який відкрив власний медичний центр