USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Польщі пригрозили заблокувати безмитну торгівлю України з Євросоюзом

Варшава може не підтримати новий регламент ЄК щодо продовження режиму безмитної торгівлі з Україною
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський застеріг перед новою кризою, яку може спровокувати "надмірний агроімпорт" з України до Європейського Союзу та заявив, що може не підтримати новий регламент ЄК щодо продовження режиму безмитної торгівлі з Україною. Про це пише RMF FM.

Видання повідомляє, що отримало зразок листа Войцеховського президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

Як неофіційно стало відомо RMF FM, Януш Войцеховський не підтримає регламент, якщо не будуть враховані його пропозиції. Внутрішні консультації Єврокомісії з цього питання закінчуються завтра.

Войцеховський пропонує, щоб новий регламент містив захисні положення, подібні до тих, які ЄК вже одного разу застосовувала до імпорту українського ріпаку, кукурудзи, соняшнику та пшениці.

Новини за темою: Польща не зніматиме заборону на імпорт зерна з України

Крім того, він закликає до кількісних обмежень на цукор і м'ясо птиці, імпорт яких, на його думку, стрімко зростає і загрожує дестабілізувати ринок Європейського Союзу.

"Продовження торговельних привілеїв для України, передбачених регламентом ЄС, термін дії якого спливає цьогоріч, без захисних положень і кількісних обмежень загрожує новою кризою надлишку імпортованої сільськогосподарської продукції з України", – йдеться в листі.

Польський єврокомісар додав, що Євросоюз "повинен переосмислити концепцію своєї допомоги, яка передбачає необмежену відкритість". При цьому він покладає відповідальність за нинішній стан справ на Росію, яка блокує Чорне море і витісняє Україну з її традиційних ринків в Азії та Африці.

Нагадаємо, раніше міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський та представники руху "Ошукане село" підписали угоду щодо припинення блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці.

Як відомо, станом на грудень минулого року через блокування кордону польськими перевізниками українська економіка вже втратила 1 млрд євро. При цьому Польща зазнає ще більших економічних втрат.
 
Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям