USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Уряд Польщі підписав угоду з фермерами: Повинні припинити блокаду кордону

У Польщі надали письмові гарантії щодо виконання трьох вимог фермерів-протестувальників
Кордон

Польща заявить до ЄС зміни про транспортний безвіз з Україною

Джерело: відкриті джерела

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський та представники руху "Ошукане село" підписали угоду щодо припинення блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці. Про це повідомляє Polsat News із посиланням на підкарпатську воєводу Терезу ​​Кубас-Гул.

Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів: субсидії на кукурудзу в розмірі одного мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Згідно з угодою, блокування пункту пропуску в Медиці має бути призупинено. Водночас до якого саме часу – не вказують.

Що цьому передувало

Нещодавно польські ЗМІ повідомили, що міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський 6 січня підпише в Жешуві угоду з фермерами, яка допоможе розблокували прикордонний перехід "Медика – Шегині". Про це пише Rzeczpospolita.

Як зазначається у публікації, міністр вирішив надати письмові гарантії щодо виконання трьох вимог фермерів-протестувальників, а саме:

  • надання субсидій на кукурудзу;
  • гарантії непідвищення податків;
  • дешеві кредити.

Міністерство все ще очікує на повідомлення Європейської комісії щодо виділення одного мільярда злотих на субсидії для кукурудзи. Зокрема емоції протестувальників викликало заплановане підвищення податку на 21%. Уряд все ж відмовився від цих планів, втім відповідні закони має ухвалити Сейм, а органи місцевого самоврядування отримають держкомпенсацію з бюджету 2025 року.

Новини за темою: Польські фермери збираються приєднатися до блокади пункту пропуску на кордоні з Україною

Зокрема фермери вимагали поширити заборону на імпорт сільгосппродукції з України на додаткові продукти:

  • м'які фрукти;
  • цукор;
  • спирт;
  • мед;
  • яблучний концентрат;
  • яйця;
  • м'ясо птиці.

"Сєкерський також підтвердив, що ембарго на українську продукцію діятиме й надалі і є безстроковим. Міністр наголосив, що допомагати Україні потрібно, але так, щоб не зашкодити рентабельності польського сільськогосподарського виробництва", – додає видання.

Нагадаємо, 4 січня польські фермери відновили блокування кордону у пункті пропуску "Медика – Шегині". 

Станом на грудень минулого року через блокування кордону польськими перевізниками українська економіка вже втратила 1 млрд євро. При цьому Польща зазнає ще більших економічних втрат.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону