USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польща не зніматиме заборону на імпорт зерна з України

Польща чекає рішення ЄС
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський заявив, що заборона на імпорт українського зерна до його країни буде діяти, поки не будуть розроблені відповідні правила на рівні Європейського Союзу.

"Кордони не відкриються, ембарго на українську продукцію безстрокове – доки його не знімуть. Я підтримую вимоги Rolnicza 12, які, однак, має бути адаптовано до чинного законодавства в Польщі, включно із законодавством ЄС", – уточнив він.

Сєкерський зауважив, що наразі є важливими переговори із фермерами-мітингувальниками для напрацювання найкращих рішень.

"Однак юридичне санкціонування всіх вимог потребує часу. Немає підстав вважати, що те, що я обіцяв, не буде виконано", – наголосив міністр сільського господарства і розвитку села Польщі.

Що цьому передувало

Частина країн Європейського Союзу навесні 2023 року запровадила заборону на імпорт українського зерна. Це було зроблено тому, що імпорт сильно впливав на ціни на внутрішніх ринках держав.

При цьому пізніше рішення запровадили на рівні Єврокомісії для Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії та Румунії. Воно діяло до 15 вересня.

Після цього очікувалося, що заборону імпорту скасують. Але Польща, Угорщина та Словаччина вирішили продовжити такі заходи в односторонньому порядку.

Новини за темою: Росія постачатиме зерно в Африку, щоб зміцнити вплив на континенті, – Bloomberg

Блокада кордону

Польські перевізники з листопада 2023 року блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Вони значно ускладнили рух вантажівок. Страйкарі вимагають, щоб Євросоюз скасував "транспортне безвіз" з Україною та повернув систему дозволів. Але такі умови виконати неможливо. У Польщі очікували, що припинити блокаду кордону можна буде до кінця 2023 року, але так цього і не сталося.

Нагадаємо, сьогодні вранці польські фермери відновили блокування кордону у пункті пропуску "Медика – Шегині". Вже після 10-ї ранку на в’їзд до України очікували близько 800 вантажівок.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України