USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Польщі хакери зламали залізничні частоти: Лунали гімн РФ і сигнали про зупинку потягів

Унаслідок хакерської атаки вимушено зупинилося понад 20 потягів
рація
Пристрій, з якого лунали заклики
Джерело: скріншот

У Польщі в районі міста Щецин напередодні сталася екстрена зупинка залізничного руху. Це відбулося після того, як невідомі зламали залізничні частоти, де транслювали сигнали про аварійну зупинку поїздів, а в перервах — гімн Росії та фрагмент промови президента РФ Володимира Путіна, пише Wyborcza з посиланням на залізничників.

За інформацією видання, близько 21-ї години невідомі майже безперервно почали транслювати сигнал тривоги.

"Радіочастоти для окремих маршрутів не шифруються, тому знайти їх не було проблемою. Такий сигнал приймали в потягах і на постах, що призвело до зупинки руху залізничного транспорту на двох лініях. О 22-й годині радіосигнал почав передавати російській гімн, пізніше подібне повторилися на інших частотах, зокрема в районі Великопольщі", - йдеться у повідомленні.

Водночас речниця компанії-менеджера польської залізничної інфраструктури PKP Polskie Linie Kolejowe Магдалена Янус підтвердила, що це була хакерська атака. Про інцидент сказали правоохоронцям, зокрема Службі внутрішньої безпеки.

За словами Янус, унаслідок хакерської атаки вимушено зупинилося понад 20 потягів. Повноцінний рух навколо Щецина відновили близько 2-ї години.

Раніше

Нещодавно в Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів - українські біженці, повідомляє The Washington Post з посиланням на польські спецслужби.

За даними правоохоронців, у справі про шпигунство затримали 16 осіб, з них 12 - українці, троє білорусів і один - громадянин РФ. Водночас польська влада не визнавала, що більшість затриманих приїхали з України, намагаючись уникнути негативної реакції, на яку розраховувала Росія, ідеться в матеріалі.

Співрозмовник розповів виданню, що більшість затриманих українців - зі східної частини країни. Але їхньою мотивацією, найімовірніше, були гроші, а не симпатії до окупантів.

Як з'ясувало слідство, ГУР шукало агентів у Telegram-каналах, де біженці потребували роботи й житла. Людям пропонували розклеювати листівки або афіші в публічних місцях за невелику оплату, і обіцянка швидкого заробітку цікавила тих, хто втік від війни.

Новини за темою: Десятки дипломатів у Європі шпигували чи досі шпигують для Путіна, – ЗМІ

Нагадаємо, у червні також правоохоронці Польщі розкрили масштабну мережу російських агентів. Представники РФ планували вчиняти диверсії на залізниці і підривати потяги, що прямують в Україну зі зброєю та гуманітарною допомогою. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри