USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Польщі затримали групу російських шпигунів, більшість з учасників - українські біженці, - WP

Агентам пропонувалося розклеювати плакати з російськими наративами, а також стежити за поставками військових вантажів
потяг Польща
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів - українські біженці. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на польські спецслужби.

За даними правоохоронців, у справі про шпигунство затримано 16 осіб, з них 12 - українці, троє білорусів і один - громадянин РФ. Водночас польська влада не визнавала, що більшість затриманих приїхали з України, намагаючись уникнути негативної реакції, на яку розраховувала Росія, ідеться в матеріалі.

Співрозмовник розповів виданню, що більшість затриманих українців - зі східної частини країни. Але їхньою мотивацією, найімовірніше, були гроші, а не симпатії до окупантів.

Як з'ясувало слідство, ГУР шукало агентів у Telegram-каналах, де біженці шукають роботу і житло. Людям пропонувалося розклеювати листівки або афіші в публічних місцях за невелику оплату, і обіцянка швидкого заробітку цікавила тих, хто втік від війни.

"Тим, хто відгукнувся, обіцяли заплатити від кількох доларів за нанесення графіті на вулицях Польщі до $12 за розміщення плаката. Незабаром ті, хто погодився на таку роботу, розуміли, що вона полягає в поширенні російської пропаганди. Листівки містили написи "Польща - це не Україна", "НАТО, забирайся додому" і "Не будь Байденом", - розповів слідчий Агентства внутрішньої безпеки Польщі.

Водночас він зазначив, що ця будівля була випробуванням перед складнішими завданнями: їм доручали проводити розвідку в польських морських портах, встановлювати камери вздовж залізниць і підкидати пристрої стеження у військові вантажі. У березні 2023 року їм поставили завдання "пустити під укіс" поїзди, що перевозили військову допомогу союзників в Україну.

Як зазначає видання, операція була заснована на класичній структурі осередків, у кожному з них був лідер - довірена особа російських спецслужб. У разі провалу втрати для Москви були б обмежені, оскільки в польських в'язницях опинилися б переважно українці, а не оперативники ГРУ.

Нагадаємо, у червні правоохоронці Польщі розкрили масштабну мережу російських агентів. Вони планували вчиняти диверсії на залізниці і підривати потяги, що прямують в Україну зі зброєю та гуманітарною допомогою. 

Ми також писали, що що у Німеччині діє мережа проросійських агентів, які намагаються добитися зміни курсу влади щодо підтримки України у війні проти РФ.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені