USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У МКС роздратовані залякуванням прокурора суду з боку РФ, яка оголосила його в розшук

Крім того, в Асамблеї закликали усі держави поважати незалежність Міжнародного кримінального суду
МКС
Джерело: відкриті джерела

Асамблея держав-учасниць Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд, висловила стурбованість через оголошення в Росії в розшук прокурора МКС Каріма Хана. Про це йдеться в заяві Асамблеї.

Так, головування Асамблеї учасниць Римського статуту, яке здійснює нагляд за керівництвом МКС, висловило жаль щодо "актів залякування та неприйнятних спроб підірвати мандат МКС щодо розслідування, покарання та запобігання вчиненню найтяжчих міжнародних злочинів".

"Захист доброчесності Суду, зокрема його судової та прокурорської незалежності, має основоположне значення для успішного виконання ним свого мандату. Підтверджуємо нашу повну довіру до МКС як до незалежного та неупередженого суду", – сказано в заяві.

Крім того, в Асамблеї закликали усі держави поважати незалежність Міжнародного кримінального суду й "об’єднатись у боротьбі проти безкарності".

Відзначимо, напередодні стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук прокурора МКС Каріма Хана за неназваною кримінальною статтею.

А комітет у закордонних справах Палати представників США підтримав проєкт резолюції щодо створення спецтрибуналу для Росії. Йдеться про резолюцію H.Res 81 "Щодо заклику до президента підтримати створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України". Вона буде відправлена на загальне голосування Палати представників.

Передісторія

28 березня стало відомо, що Державний департамент Сполучених Штатів підтримав створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України. Про це заявила посолка з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак, повідомляє "Голос Америки".

За словами представниці Держдепу, Сполучені Штати Америки підтримують створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України.

Позиція України

Українські чиновники вважають, що найкращим варіантом трибуналу було б створення спеціальної структури на підставі резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань правової політики, члена робочої групи з опрацювання питання створення спецтрибуналу Дениса Маслова, відповідний документ має передбачати підтримку ідеї створення трибуналу та містити доручення генеральному секретарю ООН підписати з Україною угоду про його створення.

"На переконання української сторони, створення такого трибуналу на підставі резолюції Генасамблеї ООН  це найкращий варіант",  зазначив він.

Нагадаємо, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Підстава – відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму