USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ордер на арешт Путіна: РФ відкрила кримінальну справу проти суддів МКС

Судді МКС видали ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Про це сказано на сайті суду

"Путін, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. Злочини, ймовірно, були скоєні на окупованій території України щонайменше з 24 лютого 2022 року. Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочин – за вчинення дій безпосередньо спільно з іншими, за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими. Марія Львова-Бєлова, як стверджується, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переселення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії", – сказано в заяві. 

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

"Палата визнала, що ордери є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування. Проте, пам’ятаючи про те, що дії, про які йдеться в даній ситуації, нібито тривають, і що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню у подальшому вчиненню злочинів, Палата вважає, що в інтересах правосуддя дозволити Секретаріату публічно оприлюднювати існування ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видано ордери", – додають в МКС.

Реакція ОП

Радник-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук в коментарі UWN сказала, що рішення МКС підтверджує позицію України – про "евакуацію" Росією українських дітей не йдеться. 

"Це справді історична подія! Яка підтверджує, що не було ніякої "евакуації" українських дітей, а здійснювалась саме депортація та примусове переміщення російською владою. Україна з самого початку говорила про те, що дії росіян були чітко сплановані та направлені саме на знищення майбутнього України. Росіяни не збирались і не збираються повертати наших дітей, про що свідчить спрощена процедура надання російського громадянства дітям, спрощена процедура усиновлення, безкоштовна освіта. "Перевиховання та обробка" дітей, яка здійснювалась у РФ та на окупованих територіях, примусова русифікація та тотальна заборона на все українське мало на меті стерти ідентичну приналежність до української нації. Вони сподівались поповнити своє населення за рахунок наших дітей, навіть, сортуючи їх під час примусових медичних оглядів", - сказала Герасимчук.

Реакція Офісу генпрокурора України

"Загалом у провадженнях, в яких Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може бути значно більшою.

Жодних сумнівів, це – спланована політика РФ, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, Росія буквально краде наше майбутнє.

Нам вдалося повернути додому 308 дітей. Маємо повернути їх всіх. І засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей. А також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину – агресії", – заявив генпрокурор України Андрій Костін. 

Реакція МЗС Росії

Спікер МЗС Росії Марія Захарова заявила, що рішення МКС для РФ "не мають жодного значення", зокрема, з правової точки зору.

"Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду та зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом Росія не співпрацює, а можливі "рецепти" на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними", – зазначила вона. 

РФ відкрила кримінальну справу на прокурора та суддів МКС

Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу проти прокурора та суддів Міжнародного кримінального суду в Гаазі, які раніше видали ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна. Про це йдеться у відповідному повідомленні СК РФ у Telegram.

"Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Ахмад Хана (Karim Ahmad Khan), суддів Міжнародного кримінального суду Томоко Акане (Tomoko Akane), Розаріо Сальваторе Айтали (Rosario Salvatore Aitala) та Херардо Угальде Годинеса (Sergio Gerardo Ugalde Godinez)", – йдеться у повідомленні.

У СК РФ запевняють, що нібито підстав для арешту Путіна немає. Також у СК запевнили, що Путін як глава держави користується "абсолютним імунітетом від юрисдикції іноземних держав".

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії
Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в "Крокусі"