USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Міжнародні правники ухвалили резолюцію із закликом про створення спецтрибуналу проти Росії

РФ порушила всі положення Женевської конвенції
Трибунал
Джерело: відкриті джерела

Міжнародна асоціація правників (IBA) ухвалила резолюцію із закликом до країн – членів ООН підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. Про це повідомили в пресслужбі Офісу генерального прокурора.

Генпрокурор Андрій Костін подякував за цей крок президентці IBA Альмудені Арпон де Мендивіль-і-Алдама та виконавчому директору Марку Еллісу.

"Кремлівський режим є символом насильства, ненависті та тероризму. Ми (українці, – ред.) не маємо права миритися з тим божевіллям, яке він коїть, повністю зневажаючи міжнародне право, норми та цінності. З десятками тисяч жорстоких злочинів, що заподіяли біль і страждання мільйонам людей", – сказав Костін.

І додав, що правосуддя не повинне обмежуватися лише покаранням рядових виконавців. Перед судом мають постати їхні керманичі, які використали свою владу, щоб розкрутити цей маховик зла.

Спеціальний трибунал щодо злочину агресії, на думку генпрокурора, є найкращим можливим інструментом покласти край "безкарності верхівки цього злочинного режиму".

США виступили за створення трибуналу щодо Росії

Комітет у закордонних справах Палати представників США 17 травня підтримав проєкт резолюції щодо створення спецтрибуналу для Росії. Про це писав "Укрінформ".

Йдеться про резолюцію H.Res 81 "Щодо заклику до президента підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України". Вона буде відправлена на загальне голосування Палати представників.

"Я вніс резолюцію H.Res 81, яка, на мою думку, є важливою для того, щоби притягти Росію до відповідальності за її наміри в цій незаконній війні", – зазначив перед голосуванням автор документа конгресмен Білл Кітинг.

За його словами, ця резолюція розглядається у дуже важливий момент, коли міжнародні союзники й партнери обговорюють можливі шляхи для встановлення справедливості для жертв розвʼязаної Росією війни проти України.

Водночас очільник комітету конгресмен Майкл Маккол також підтримав цю ініціативу перед голосуванням. 

"Ми чули від генпрокурора України про жахливі звірства. Мені довелося побувати з ним у Бучі та побачити місця масових поховань і розстріляних у потилицю дітей", – наголосив він.

Голова комітету також заявив, що РФ порушила всі положення Женевської конвенції.

Передісторія

28 березня стало відомо, що Державний департамент Сполучених Штатів підтримав створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України. Про це заявила посолка з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак, повідомляв "Голос Америки".

Деталі щодо трибуналу

За словами представниці Держдепу, Сполучені Штати Америки підтримують створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України.

"Подібні зусилля включатимуть предметну юрисдикцію стосовно міжнародних злочинів, залучення міжнародного персоналу, можливо, шляхом інтеграції професіоналів, суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів чи через надання експертної допомоги за запитом України", пояснила вона.

Суд також може мати "міжнародні елементи":

на час війни знаходитись у Європі;

мати постійний обмін інформацією з європейськими країнами;

не потребуватиме резолюції Генеральної Асамблеї про створення нової незалежної міжнародної інституції, для становлення якої потрібні час та ресурси.

Дві моделі суду

Водночас представниця Держдепу наголосила, що поки немає міжнародного консенсусу щодо створення такого гібридного суду. 

На цей момент розглядаються дві моделі:

Український трибунал, який матиме міжнародний характер (гібридний суд, що підтримують США);

Інший варіант, що може створити Генасамблея ООН.

"Влада України розглядає обидва варіанти. Висловлювалась перевага більше відокремленій міжнародній інституції, але є побоювання, що, можливо, не вийде зібрати необхідні голоси в Генасамблеї для створення подібної інституції", додала Ван Скаак.

Що означає спецтрибунал для РФ?

В ефірі телеканала UWN політичний аналітик Ярослав Макітра пояснив, що означає спецтрибунал для РФ.

За його словами, суть такого трибуналу полягає в тому, що низка країн об'єднують зусилля для покарання тих чи інших військово-політичних злочинців та осіб, які керували такими процесами і здійснювали їх.

"Знімається так званий імунітет з президентів, з прем'єрів. І чому важлива якомога більша кількість держав? Щоб був створений спеціальний орган. Тому що тоді всі особи, які підозрюються, вони потрапляють під юрисдикцію і права тих держав, які укладають таку угоду", – пояснив він.

При цьому зазначив, що рішення в межах такої коаліції ухвалюються спільно всіма країнами.

Він позитивно оцінив інформацію Дмитра Кулеби про зустріч на тему трибуналу, що відбулася попри те, що в майбутньому належить провести ще кілька раундів переговорів.

Ми розповідали, який спецтрибунал очікує Росію за злочини в Україні і досвід таких покарань в історії.

Позиція України

Українські чиновники вважають, що найкращим варіантом трибуналу було б створення спеціальної структури на підставі резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань правової політики, члена робочої групи з опрацювання питання створення спецтрибуналу Дениса Маслова, відповідний документ має передбачати підтримку ідеї створення трибуналу та містити доручення генеральному секретарю ООН підписати з Україною угоду про його створення.

"На переконання української сторони, створення такого трибуналу на підставі резолюції Генасамблеї ООН це найкращий варіант", зазначив він.

Нагадаємо, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Підстава – відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. 

Читайте також:
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська