USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Туреччина працює над відновленням "зернової угоди". Переговори щодо цього можуть відбутися у Стамбулі, - ЗМІ

Поки що пропозиції остаточно не сформовані
корабель з зерном
Джерело: відкриті джерела

Туреччина продовжує працювати щодо пропозицій для відновлення "зернової угоди". Про це пише видання Sabah.

Журналісти зазначають, що відповідні переговори з учасниками угоди можуть пройти у Стамбулі.

Деталі

Пропозиції ще не сформовані остаточно. Однак їх проект Анкара вже скоро буде готова представити іншим країнам для того, щоб відновити експорт продукції з України.

Турецька влада наголошує, що через припинення "зернової угоди" зерно у світі вже здорожчало на 15%, і в майбутньому на світовому ринку продовольства можуть виникнути більш глобальні проблеми.

"Зазначається, що технічні переговори між Москвою та Києвом щодо активації коридору можуть відбутися в Стамбулі", - пише  видання.

Нагадаємо, Україна і Росія не підписували прямої угоди щодо "зернового коридору". Тоді Україна підписала договір з ООН та Туреччиною. Росія, зі свого боку, зробила те саме.

Нагадаємо, ми писали, що Туреччина, Катар і Росія готують нову угоду, яка має замінити "зернову угоду".

Пропонується постачати російське зерно в бідні країни, переважно в Африці. Туреччина виступатиме як організатор, а Катар - як спонсор поставок.

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Пізніше Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Водночас Росія не повідомила, чи буде вона поважати судноплавний коридор, а судноплавні та страхові джерела висловили занепокоєння з приводу безпеки

Проте 18 серпня контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу став першим судном, що скористалося тимчасовим транспортним коридором, відкритим Україною після виходу Росії з "зернової угоди", та перетнуло турецьку протоку Босфор.

 

 

 

Читайте також:
Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції