USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції

Ердоган проводив активну кампанію напередодні муніципальних виборів, які аналітики назвали мірилом як його підтримки, так і стійкості опозиції
президент Туреччини Реджеп Ердоган
Джерело: відкриті джерела

Політична сила чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана Партія справедливості і розвитку (ПСР) зазнала найбільшої поразки на місцевих виборах від головної опозиційної партії – Республіканська народна партія (РНП) з моменту його приходу до влади 2002 року. Про це стало відомо після підрахунку більшості голосів після волевиявлення, що відбулося напередодні, пише Reuters.

Так, представник опозиції Екрем Імамоглу лідирує на 10% у перегонах на посаду мера Стамбула. Тоді як Республіканська народна партія зберегла за собою контроль над столицею Анкарою та здобула 15 посад мерів в інших містах по всій країні.

Журналісти зазначають, що це стало найбільшою поразкою Ердогана та його партії за понад двадцятирічний період їхнього перебування при владі. І може свідчити про зміни в політичному ландшафті країни.

"Це поворотний момент. Якщо ми припустилися помилки, ми її виправимо. Якщо нам чогось не вистачає, ми це зробимо", – сказав Ердоган.

За даними 92,92% виборчих урн, відкритих у Стамбулі, Імамоглу отримав 50,92% підтримки порівняно з 40,05% за кандидата від ПСР Мурата Курума – колишнього міністра в уряді Ердогана.

Часткові офіційні результати, оприлюднені держагентством Anadolu, показали, що Партія справедливості і розвитку та її головний союзник відмовилися від посад мерів у 19 ключових муніципалітетах, зокрема великих містах Бурса та Баликесір. Згідно з попередніми даними підрахунку більш ніж половини голосів, на місцевих виборах у великих містах Туреччини, таких як Анкара і Стамбул, перемагає опозиційна партія.

У столиці Анкарі вночі збиралися тисячі прихильників, щоб послухати виступ мера Мансура Яваса, який здобув перемогу над своїм суперником від ПСР. Це стало черговим ударом для Ердогана.

Що говорив Ердоган?

Реджеп Таїп Ердоган проводив активну кампанію напередодні муніципальних виборів, які аналітики назвали мірилом як його підтримки, так і стійкості опозиції. Нинішній результат може свідчити про зміни в розділеному політичному ландшафті країни з економікою, що розвивається.

Місцеве видання Anadolu інформує, що у своєму виступі після підрахунку голосів президент Ердоган заявив про важливість найближчих чотирьох років для країни. І закликав до ефективного їхнього використання, уникаючи втрат часу на непродуктивні дискусії.

Політик висловив упевненість у подальшому зміцненні демократії та відновленні довіри там, де це необхідно, зазначивши, що "продовжить демонструвати перевагу через політику досягнень та служіння народу".

Разом з тим Ердоган обіцяв продовжити роботу над покращенням добробуту, безпеки та здійсненням надій на майбутнє кожного з мешканців Туреччини, а також посилити міжнародну роль країни.

Вибори голів муніципалітетів

У Туреччині у неділю, 31 березня, завершилося голосування на виборах голів муніципалітетів.

У провінціях Адіаман, Агри, Артвін, Бінгель, Бітліс, Діярбакир, Елязиг, Ерзінджан, Ерзурум, Газіантеп, Гіресун, Гюмюшхане, Хаккарі, Карс, Малатья, Кахраманмарт, Мардін, Муш, Орду, Різе Сії Шанліурфа, Ван, Байбурт, Батман, Ширнак, Ардахан, Ігдир та Кіліс процес голосування тривав з 07:00 до 16:00 за місцевим часом. На решті країни виборці могли віддати голоси з 08:00 до 17:00.

У країні зареєстрували понад 61 млн виборців, для яких відкрили 206 тис. 845 виборчих дільниць.

У виборах взяли участь кандидати від 34 політичних партій, у тому числі очолюваної президентом Ердоганом правлячої Партії справедливості та розвитку, а також незалежні кандидати.

Крім того, медіа до закриття виборчих дільниць було заборонено передавати новини про вибори, прогнози та коментувати перебіг голосування.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після інавгурації (обраний президентом на третій термін, – ред.) 3 червня 2023 року майже повністю змінив уряд. У Туреччині з 2018 року немає посади прем'єр-міністра, уряд очолює президент держави.  

Читайте також:
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол
Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні