USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія заявила про припинення дії "зернової угоди". Реакція президента Зеленського

Пєсков заявляє, що сторони угоди не виконали вимог Кремля
Пєсков

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков

Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна пропонує продовжити роботу зернового коридору без Росії. Про це він сказав в інтерв'ю африканським журналістам, повідомляє прессекретар президента Сергій Никифоров.

"Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові. Якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна", – цитує Зеленського його прессекретар.

Президент доручив Міністерству закордонних справ підготувати офіційну пропозицію Організації Об’єднаних Націй і до Туреччини.

"Я дав розпорядження нашому Міністерству закордонних справ, після офіційного сигналу Російської Федерації, підготувати наші офіційні сигнали до Організації Об’єднаних Націй і до Туреччини для того, щоб вони мені відповіли як президенту України, що вони готові продовжувати нашу ініціативу", – сказав Зеленський.
Він нагадав, що між Україною і Росією не було ніяких домовленостей, а вихід росіян стосується тільки її угоди з ООН і Туреччиною.

"У нас були дві угоди: Україна, Туреччина, ООН; інша угода – Росія, Туреччина, ООН. Тому, коли Росія каже, що вона зупиняє, – вона зриває свої домовленості з генсеком ООН Гуттерішем і з президентом Ердоганом. Не з нами. У нас не було ніяких з ними домовленостей", – сказав президент.

Раніше

Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. Про це повідомив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляють росЗМІ.

За його словами, сторони не виконали вимог Москви, а саме:

– зняття перешкод для експорту російської продукції, у тому числі добрив;

– під'єднання Россєльхозбанку до SWIFT.

Його від’єднали від міжнародної міжбанківської системи через санкції.

"Як сказав уже раніше президент Росії, закінчується термін 17 липня. На жаль, частина щодо Росії цих чорноморських домовленостей не виконана досі. Тому їхня дія припиняється. Щойно російська частина домовленостей буде виконано, російська сторона повернеться до цієї угоди. Негайно", – додав Пєсков.

Пізніше спікер російського МЗС Марія Захарова заявила, що РФ вже повідомила про зупинення "зернової угоди ООН і Туреччину.

До речі, Туреччина неодноразово заявляла про необхідність продовження дії угоди про безпечний транзит українського зерна з чорноморських портів на три місяці.

За час дії "зернової угоди" Китай перетворився на основного покупця українського продовольства, прийнявши майже третину від загальних 26 млн тонн вантажів, що транспортуються морським коридором.

Попередження США

Сполучені Штати попередили Москву, що відмова від продовження "зернової угоди" коштуватиме їй величезних дипломатичних втрат.

"Якщо вона вийде з неї, решта світу подивиться на це і скаже, що Росія відвернулась від потреб країн Глобального Півдня, Африки, Латинської Америки та Азії у необхідному їм продовольстві за доступними цінами. І я думаю, що в майбутньому це буде коштувати Росії величезних дипломатичних витрат", – заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням