USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Перше судно, що вийшло з Одеси після припинення дії "зернової угоди", дісталося до Стамбула

Контейнеровоз перебував в українському порту з 23 лютого 2022 року
Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE_1

Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE

Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

Контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу став першим судном, що скористалося тимчасовим транспортним коридором, відкритим Україною після виходу Росії з "зернової угоди", та перетнуло турецьку протоку Босфор. Про це пише Reuters.

За даними видання, судно стане на якір у порту "Амбарлі" на півдні Стамбула.

Нагадаємо, ми писали, що з порту Одеси 16 серпня вперше з моменту припинення дії "зернової угоди" вийшло судно.

На борту контейнеровоза – понад 30 тис. тонн вантажу (2114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6 тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Останній раз судно виходило в рамках "зернової угоди" 16 липня з порту "Одеса".

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Пізніше Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Водночас Росія не повідомила, чи буде вона поважати судноплавний коридор, а судноплавні та страхові джерела висловили занепокоєння з приводу безпеки.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується