USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Три країни НАТО можуть укласти угоду щодо розмінування Чорного моря, – ЗМІ

Міністерства оборони країн поки не надають офіційних коментарів із цього приводу
Морська міна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Туреччина, Румунія та Болгарія близькі до того, аби укласти угоду про об'єднання зусиль для розмінування акваторії Чорного моря після вторгнення Росії в Україну. Про це пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Заступники міністрів оборони трьох країн зустрінуться в середу в Анкарі, щоб остаточно узгодити деталі створення підрозділу з розмінування моря, повідомили три особи, знайомі з цим питанням. Проте, за словами одного зі співрозмовників видання, неясно, чи буде підписана остаточна угода після дводенної зустрічі.

Міністерства оборони Туреччини, Румунії і Болгарії цю інформацію поки не коментували.

"Зустріч відбудеться через кілька днів після того як командувач ВМС Туреччини адмірал Ерджумент Татліоглу висловився проти присутності в Чорному морі військово-морських сил інших союзників по НАТО, в тому числі США, заявивши, що вони можуть ще більше посилити напруженість в регіоні", – кажуть автори.

У виданні додають, що у разі схвалення, ця операція з розмінування не вважатиметься операцією альянсу, але стане першою великою спільною дією чорноморських союзників після початку повномасштабної війни Росії проти України.

Коаліція має на меті бути повністю мирною та боротися із загрозами головному торговому шляху.

На початку жовтня ми повідомляли, що вантажне судно під прапором Туреччини натрапило на міну у Чорному морі біля узбережжя Румунії та зазнало незначних пошкоджень. 

Згодом командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що країни, які є членами НАТО, у перспективі можуть долучитися до процесу розмінування Чорного моря.

Читайте також:
Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі