USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Готуємося до операції з розчищення від мін Чорного моря, – командувач ВМС України

У зв’язку з підривом росіянами дамби на Каховській ГЕС кількість мін у Чорному морі збільшилася в рази
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Країни, які є членами НАТО, у перспективі можуть долучитися до процесу розмінування Чорного моря. Про це командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа сказав в інтерв’ю "АрміяInform".

"Добре усвідомлюємо це та, звісно, готуємося до того, щоб за першої нагоди розпочати протимінну операцію з розчищення від мін Чорного моря. Для цього створили штаб, який нині розробляє такого змісту операції. У цьому ж напрямі існують певні домовленості й з нашими партнерами, зокрема з країнами НАТО щодо долучення в перспективі до цієї роботи протимінної групи Північноатлантичного альянсу, яка на постійній основі працює у Середземному морі", – зазначив Неїжпапа.

Джерело: АрміяInform

І зауважив, що у зв’язку з підривом росіянами дамби на Каховській ГЕС кількість мін у Чорному морі збільшилася в рази. Тому що Росія, побоюючись українського контрнаступу через річку Дніпро, створила цілу систему мінних загороджень: установила на річці протидесантні, якірні, річкові міни, які потоком води були змиті та опинилися в Чорному морі.

"Тому кількість мін, які були в морі до цієї трагічної події, з тим, що маємо сьогодні, дуже важко порівняти", – додав віцеадмірал.

Новини за темою: В Одесі всі пляжі визнали непридатними для купання після підриву Каховської ГЕС

Командувач ВМС переконаний, що Україна завжди має бути напоготові до подальших дій, щоб якомога швидше забезпечити безпеку цивільного судноплавства. Тим більше, що судноплавство є невіддільною складовою розбудови економіки держави.

Раніше

Навесні командувач Військово-морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа заявив, що через агресію Росії Чорне море не можна вважати безпечним з 2003 року. Про це він повідомив під час Чорноморського безпекового форуму.

"Вже 20 років Чорне море не можна вважати безпечними через агресивні дії РФ, як, наприклад, спроба захоплення острова Тузла у 2003 році, війна в Грузії у 2008 році за участі крейсера "Москва", окупація АР Крим у 2014 році, окупація Азовського моря у 2022 році та війна в Чорному морі, яка продовжується у 2023 році", – уточнив Неїжпапа.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС завдав Україні щонайменше 2 млрд доларів збитків, – дані KSE

До речі, 2 липня в Україні воїни Військово-морських сил відзначають своє професійне свято.

Читайте також:
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків