USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Світу загрожує нова пандемія: Прогнозують, що "хвороба Х" може бути у 20 разів смертоноснішою за COVID-19

"Хвороба Х" – це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію
маска карантин коронавірус
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Світові може загрожувати нова пандемія через так звану "хворобу Х". За оцінками ВООЗ, її смертність може бути у двадцять разів більшою, ніж у коронавірусу, пандемію якого пережив світ.

Що відомо про нову хворобу, який ризик захворіти та чи справді нам загрожує нова пандемія – з'ясовуємо далі.

"Хвороба Х" – що це?

Як зазначається, "хвороба Х" – це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію. ВООЗ ще у 2018 році включила "хворобу X" до глобального переліку захворювань і патогенів, які мають пріоритет для досліджень та розробок у контексті надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я

Вже у листопаді 2022-го ВООЗ скликала групу з понад 300 вчених для вивчення "невідомого патогену, який може спричинити серйозну міжнародну епідемію", вважаючи, що рівень смертності може перевищити у 20 разів рівень смертності від коронавірусу.

Що говорять науковці?

Виконавчий директор Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я Майкл Раян стверджує, що цілеспрямоване вивчення вірусів і патогенів для дослідження і розробки контрзаходів є "важливим для швидкого та ефективного реагування на епідемії та пандемії".

Таке дослідження використовуватиметься для виявлення "прогалин у знаннях і пріоритетів досліджень" не лише щодо "хвороби Х", але й переліку вірусів і патогенів, визначених як пріоритетні, включаючи COVID-19, геморагічну лихоманку Крим-Конго, лихоманку Ебола, лихоманку Марбург, лихоманку Ласса, близькосхідний респіраторний синдром (БВРС), важкий гострий респіраторний синдром (ТГРС), лихоманку Ніпах, лихоманку Рифт-Валлі і Зіка.

А от Річард Хатчетт, генеральний директор Коаліції з інновацій у сфері готовності до епідемій, стверджує, що "хвороба Х" – "це те, до чого ми повинні готуватися".

У статті, опублікованій у 2021 році у видавництві Кембриджського університету, гіпотетичний спалах "хвороби Х" порівнюється з іншими несподіваними інфекційними захворюваннями, які "неодноразово підривали довіру до медицини і заставали медичний світ зненацька".

"Хворобу Х" обговорять на  Всесвітньому економічному форумі в Давосі 

"З огляду на нові попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що невідома "хвороба X" може призвести до в 20 разів більшої кількості смертельних випадків, ніж пандемія коронавірусу, які нові зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров’я до численних майбутніх викликів?" – зазначено у програмі заходу.

Відповідно, учасники форуму, де з доповідями виступатимуть міжнародні експерти, зокрема голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус, обговорюватимуть те, які нові зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров’я до численних майбутніх викликів. Обговорення гіпотетичної хвороби призначено на 17 січня.

Спікерами на цій панелі, зокрема, також будуть керівник Центру здоров'я та охорони здоров'я Шʼям Бішен, міністерка охорони здоровʼя Бразилії Нісія Триндаде Ліма, а також представник концерну Royal Philips та голова правління фармацевтичної компанії AstraZeneca Plc.

Новини за темою: Світом поширюється новий штам коронавірусу: У МОЗ розповіли про симптоми та чи виявили його в Україні

Прогнози

Разом з тим новини про зустріч Всесвітнього економічного форуму, де буде обговорюватися нова хвороба, переросли в мережі в гарячі дебати. Користувачі соцмереж побоюються, що підготовка до хвороби "Х" може бути схожою до тих заходів, які були введені під час пандемії COVID-19.

До того ж Моніка Кроулі, колишня авторка Fox News і помічниця міністра зі зв'язків з громадськістю Міністерства фінансів за часів адміністрації Трампа, у своєму X (Twitter) стверджує, що новий вірус дозволить світовим лідерам запровадити локдауни, "обмежити свободу слова і знищити ще більше свобод".

"Якраз перед виборами – нова інфекція, щоб дозволити їм впровадити новий договір ВООЗ, знову закрити країну, обмежити свободу слова і знищити ще більше свобод", – написала вона. 

Паралельно з цим старший науковий співробітник Центру безпеки здоров'я Джона Гопкінса, доктор Амеш Адальджа розповів Fortune, що медики і працівники сфери охорони здоров'я "завжди проводили уявні експерименти і настільні вправи, щоб підготуватися до пандемій".

"Безпідставне припущення, що ці навчання і зустрічі є частиною якоїсь змови, не відповідає дійсній меті, якій вони служать, і проблемам, на яких вони намагаються зациклитися, і все це з метою підірвати готовність до пандемії і нахабного потурання", – додав він.

А віцеголова кафедри медицини з питань цілісності даних та аналітики на медичному факультеті Університету Джона Гопкінса, доктор Стюарт Рей сказав, що було б "безвідповідально" з боку світових лідерів не зустрітися на форумі.

"Таких подій в історії було багато, і нещодавня пандемія коронавірусу навчила нас, що швидке реагування може врятувати мільйони життів. Координація дій у сфері охорони здоров'я – це не змова, це просто відповідальне планування", – сказав він. 

До того ж список хвороб, які визначені як пріоритетні, не обов'язково вказує на найімовірнішу причину наступної епідемії або пандемії.

Але.

Нині кількість госпіталізацій та смертей від COVID-19 та респіраторні захворювання в США різко зростають. Зокрема, протягом останнього тижня 2023 року Центри з контролю та профілактики захворювань зафіксували майже 34,8 тисячі госпіталізацій, пов'язаних з COVID-19, що на 20,4% більше, ніж за попередній тиждень.

Кількість смертей, пов'язаних з коронавірусом, зросла на 12,5% за той самий період.

Медичні установи в декількох штатах відновили вимоги щодо носіння масок або видали рекомендації щодо носіння масок протягом останніх тижнів, оскільки кількість випадків захворювання продовжує зростати.

COVID-19 в Україні

Пандемія коронавірусу сколихнула світ на початку 2020 року. Вже навесні COVID-19 дістався й України. У більшості держав були запровадженні карантинні обмеження. Протягом трьох років у світі реєстрували різноманітні COVID-штами.

Зрештою, 5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що більше не розцінює COVID-19 як особливу загрозу для світової охорони здоров'я та скасувала статус пандемії. Однак це не означає, що загроза поширення коронавірусу минула.

В Україні ж дія карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу завершилася 1 липня минулого року.

Загалом за три роки пандемії експерти зареєстрували у світі майже 7 млн летальних випадків внаслідок зараження коронавірусом. 

Загалом у світі за час пандемії на коронавірус захворіли понад 687 млн осіб, водночас зафіксовано понад 660 млн випадків одужання від COVID-19. Перше місце за кількістю заражень посідають США із понад 106,7 млн, друге – Індія, де виявили майже 45 млн випадків інфікування COVID-19, а третє – Франція з близько 40 млн випадків захворювання.

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров раніше повідомляв, що від початку пандемії від COVID-19 померли понад 112 тис. українців.

З жовтня минулого року на ГРВІ, грип та COVID-19 в Україні перехворіло 1,9 млн людей, з них 56% – діти. Через це на рівні кожної області впроваджуються протиепідемічні заходи. А в МОЗ нагадують, що медичні маски, дотримання дистанції та "локальний карантин" в окремих містах чи областях – це базові протиепідемічні та профілактичні норми, які, попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19, діють в Україні на постійній основі.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк