USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

За три доби хотіли вийти на околиці Харкова. ЗМІ розкрили плани наступальної операції РФ у Харківській області

Росія планувала почати наступ 15–16 травня, але з невідомих причин він розпочався на кілька днів раніше
Окупанти, армія РФ, російські військові

Військовий РФ. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В рамках наступальної операції у Харківській області росіяни планували за три доби вийти на околиці обласного центру і встановити над містом вогневий контроль. Про це пише The Economist.

Зазначається, що Росія планувала почати наступ 15–16 травня, але з невідомих причин він розпочався на кілька днів раніше. Росіяни перевіряли, чи зможуть вони частково оточити Харків і чинити тиск на українські формування на схід від Печенізького водосховища.

Військові агресора визначили дві осі наступу по обидва боки водойми. Наступ на західній осі мав упродовж 72 годин вивести російські війська на відстань артилерійського обстрілу міста Харкова біля села Борщова, але їх зупинила елітна 92-га бригада, що відкинула агресора на 10 км від початкової мети.

На Вовчанському напрямку окупанти просувалися вниз до Печенізького водосховища, щоб створити флангову загрозу для Куп'янська. Оскільки мінні поля не були достатньо підготовлені, росіянам це частково вдалося.

Через десять днів після початку наступу, темпи просування агресора сповільнилися. Наразі Україна утримує росіян приблизно на півдорозі до Вовчанська – міста, розташованого лише за 5 км від кордону, і на позиціях приблизно за 9 км в глиб України, далі на захід біля села Липці.

"Росія не має достатньо сил для масштабного наступу на Харків, оскільки там перебуває близько 48 тисяч українських військових", – зазначає видання.

Водночас, повідомляє The Economist, за словами військових, ситуація залишається нестабільною і може швидко змінитися. Росіяни формують нову ударну колону на північ у Суджі, по інший бік кордону від Сум.

Тим часом Збройні сили готуються до нового удару на схід від Вовчанська, у напрямку села Білий Колодязь. Також поновилися бої біля Куп'янська, де 17 травня Україна втратила контроль над сусіднім селом Берестове.

У вечірньому зверненні 21 травня президент України заявив, що на Харківщині "наші сили знищують окупанта, результати відчутні. За його словами, Покровський напрямок та інші донецькі напрямки – Краматорський, Курахівський – зараз залишаються надзвичайно складними: і там найбільше боїв.

Раніше Зеленський наголошував: "Ніхто навіть не помічає, що на сході країни, зокрема на Донбаському напрямку, боїв насправді стало більше: Курахове, Покровськ, Часів Яр".

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів